2014. jún 25.

Alternatív bajnokságok

írta: Ross Satyr
Alternatív bajnokságok

Szemünk előtt zajlik a világ, és benne a mi szűkebb világunk globalizálódása. Rugalmasabbá válik a munkavállalás, a szórakozás, képlékenyebbé a határok. Számos példa van rá, hogy magyarországi székhelyű sportolók és sportcsapatok nem, vagy nem csak a magyar versenyrendszerbe neveznek be. „Merjünk nagyot álmodni”, és játsszunk el a gondolattal: mi volna, ha egy magyar női futballcsapat azt fontolgatná, hogy feláldozza a magyar bajnokként nemzetközi megmérettetésben való részvétel esélyét, és cserébe, időt és utazási költséget kímélendő, a székhelyének természetes régiójához tartozó szomszédos ország versenyrendszerébe nevez be. Ehhez természetesen hosszabb előzetes egyeztetés szükséges, de nem igazán látom be, miért ne volna fogadókész ilyesmire az adott ország szövetsége, ha esetleg nem is a legmagasabb bajnoki osztályban.Ez a fajta megoldás természetesen kölcsönös alapon is működhetne, vagyis az MLSZ vagy az adott megyei szövetség is elfogadhatná külföldi csapatok nevezését. Azt hiszem, az ilyesmi különösen az utánpótlás korosztályok számára lehetne hasznos.

térkép.jpgNos, akkor konkretizáljunk. Idézzük fel Magyarország térképét és kezdjük tologatni a csapatokat.

  • Debrecen a román bajnokságba nevezhet be,
  • Békéscsaba és Gyula akár választhat is a román vagy a szerb bajnokság közül,
  • Szeged és Baja a Vajdaság felé kacsingathat,
  • Pécs, Kaposvár, természetes választása a horvát bajnokság,
  • Nagykanizsa fontolgathatja a szlovén liga választását,
  • Zalaegerszeg, Szombathely az osztrákok felé orientálódhat,
  • Győr választhatja akár a cseh, akár a szlovák, de az osztrák bajnokságot is,
  • Komárom, Dorog, Vác, Salgótarján, Miskolc a szlovák szomszédhoz nevezhet be.

Nagyon jó áthidaló megoldás lehetne ez olyan futballkisasszonyok számára, akik szívesen játszanának jóval tovább fiúcsapatokban, hiszen a környező országokban az erre meghatározott korhatár mindenütt magasabb.

A magyar bajnokság résztvevői az ország középső részének településeiből verbuválódnának: Székesfehérvár, Szolnok, Jászberény, Dunaújváros, Dorog, Veszprém és még néhány település lehetne az, amely a mostaniak helyett asszisztálhatna a gyakorlatilag továbbra is Budapest-bajnoksághoz.

Mármost lehet mindezt persze rossz viccnek tekinteni, de ismétlem: vannak létező példák…

 

Szólj hozzá

vita nemzetközi női foci hazai pálya versenyrendszer