2022. sze 03.

Spanyolvigasz

írta: Ross Satyr
Spanyolvigasz

Gondolom, nem szorul a cím magyarázatra. Tegnap este, valamivel 23:00 előtt a magyar női nagypályás fociválogatott úgy fejezte be a mérkőzést, hogy nem szerzett pontot. Ugynakkor azonban odakerült a pont a csapat tétmérkőzéseinek 2021/2022. szezonbeli krónikája végére. Maradjunk első közelítésre a számoknál: a válogatott a 8 mérkőzéséből 3-at megnyert, döntetlen eredményt nem ért el, 5-ször vereséget szenvedett, 19 gólt szerzett és ugyanennyit kapott, a meccsenkénti gólátlaga tehát mindkét mutató szerint 2,375.

Tegnap esti ellenfelének unalmasabbak a mutatói: az eddigi 7 selejtezőjén 7-szer győzött, összesen 48 gólt szerzett, 0 gólt kapott, a szerzett gólok meccsenkénti átlaga 6,571. Azért esett vissza az előző 6 meccsükhöz képest, mert ezúttal, hazai pályán, nem voltak képesek még csak megközelíteni sem a budapesti 0-7-es eredményt. A visszaesés miatt csak részben korholhatják önmagukat, nagyon sokat tett ezért a magyar kapus, Bíró Barbi, aki feltehetően számos játékosmegfigyelő kis noteszébe is bekerült.

Kicsit még a számokról: a magyar csapat nem végzett szögletrúgást a meccsen, a spanyolok körülbelül 2079-et. Magyar játékost nem állítottak meg leshelyzet miatt, az ellenféléit sokszor, és nem mindig indokoltan. Nem nyertek meg a magyar lányok egyetlen fejpárbajt sem. Feltűnő volt még egy magyar taktikai húzás: akárhányszor (sokszor) a kapus birtokába került a labda, vagy célt tévesztett az ellenfél kapura lövése, a játék soha nem úgy folytatódott, hogy a védelem pontos passzolgatással "kihozta a labdát", mindig Barbi rúgott bele egy tőle telhetően nagyot. Ez a megoldás nyilván nem a saját elképzelése volt, hanem az MLSZ által megbízott szövetségi vezető edző, Frau Margret Kratz döntése, akinek már a mérkőzést megelőző szavaiban is akadt volna némi visszakérdezni való. Ez a döntés egyértelműen azt fejezte ki, hogy a vezető edző - talán a korábbi kudarcos gyakorlat miatt - nem bízott eléggé játékosai pontosságában, helyezkedésében, térlátásában, talán mert tudta, hogy a szükséges  képességeket soha senki nem tanította meg nekik, ő maga sem. Lesújtó.

Ehhez a beszámolóhoz nem csatolok fényképet, sem videót, és tartok tőle, hogy minden további szó csak mélyítené a kialakult - kiharcolt? - szakadékot. A válogatott csaknem ugyanolyan teljesítményt ért el - 9 pont a lehetséges 24-ből, vagyis 37% -, mint elődje, Markó Edina, gyakorlatilag ugyanazokkal a játékosokkal. Szívesen értesülnék az MLSZ, közelebbről a Női Bizottság hivatalos álláspontjáról. Aligha fogok. Zárásul talán még egy vigasz: ebben a kudarcélményben sem Sipos Lilla, sem Kaján Zsanett nem részesült, megint nem.

Szólj hozzá

nemzetközi női foci sporttörténelem