2024. jan 04.

Tavaszi előzetes

írta: Ross Satyr
Tavaszi előzetes

2024. tavszán a felnőtt magyar női labdarúgó válogatottnak Belgiummal kell megküzdenie egy oda-vissza összecsapáson, amely eldönti, melyikük kerül fel az A-divízióba (vagy marad ott), éa melyik csapat hullik a B-divízióba (vagy marad ott). A belga csapat ősze váratlanul jól sikerült: legyőzték Skóciát í1-0) és Angliát (3-2) (!) és csak Hollandiától kaptak ki (0-4), megszerezve a csoportjuk harmadik helyét. Ez ad nekik módot egy B-2 rangú válogatottal való két mérkőzésre, amely során - aligha tévedünk nagyot - esélyük van az A divízióban maradni, és így az Európa-bajnoki főtáblára kerülni. Ha megnézzük földrajzi szempontból, feltűnik, hogy Belgiumot Észak felől Hollandia, Délről Franciaország, Keletről Németország határolja; mindhárom ország nyert már Európa- vagy világbajnokságot, és a következőre is komoly esélyes. Velünk nem ugyanez a helyzet: a hét szomszédunk közül olykor Ukrajna, valmivel többször Ausztria előz meg a vonatkozó rangsorokban.

Alapul véve az óceániai világbajnokság színvonalát, mindenképpen jó minőségű mérkőzéseket várhatunk, különösen a döntő felé közeledve. A 2025. nyári Európa-bajnokságnak minden eredményéből és minden történéséből sokat tanulhatunk. Játékosok, edzők, kiegészítő szakemberek: vajon készek vagyunk-e a befogadásra?

 Próbáljunk meg elgondolkodni a plyára lépő magyar válogatott összetételén. Hogy a kapuba Bíró Barbinak kell k erülnie, egy percig nem lehet kétséges. A két belső védő szerepét megbízhatóan képess ellátni Turányi Llla és Kovcs Laura,  sőt, rögzített támadó helyzetekben kepura is veszélyesek lehetnek. Most jön két nagyon fontos poszt: a jobb és bal oldali box-to-box (vagyis a saját 16-ostól az ellenféléig) mozgó részben védő, részben támadó játékosé. A bal oldalira Szabó Viktória önmagától adódik, a jobb oldalira talán Csiki Anna lehet megfelelő. A középpályán két szűrő (inkább védekező) játékos kell, akiknek figyelniük kell, ha a box-to-box játékosok előre kalandoznak. A középső középpályás részben irányító, részben a középcsatár mögött a labdát megtartó, de kapura is veszélyes támadó is kell hogy legyen, Vágó Fanny lehet a megfelelő játékos. Személyi javaslataim a szűrőkre nincsenek, keresni és találni kell megfelelőket. A jelenlegieknek ez a feladat túl magas. Kimondottan támadóként a Vachter Fanni -  Kaján Zsanett - Sklér Kinga összetételt javasolnám, ha Zsani nem lesz túl önző. A box-to-box védők, a szűrő középpályások és a szélső támadók építhetik fel a szélen futó támadásokat. a támadóknak és a középpályásoknak képesnek kell lenniük erősen és pontosan kapura lőni. Fontos még, hogy a kapunkat elkerülő, vagy a kapus által megfogott labdákat ne lórúgással bombázzuk előre, ahol a magyar játékosok az ellenfél kapujának háttal állnak, hanem okos, biztonságos passzolgatással hozzuk ki a kapunk elől.

A fenti stratégiai és taktikai mozzanatokban semmi rendkívüli nincs, nemhogy a top, de már a közepes csapatok is ezt játsszák. Az viszont tény, hogy mindezt magyarul beszélő, értő edzőknek kell megtanítaniuk és begyakoroltatniuk a hölgyekkel.  

Mindehhez az okos, bölcs hölgylabdarúgóink megvannak. A hiányhelyekre talán beléphetnek honosított játékosok. Amiből még sok kellene: megfelelő színvonlú ellenfelekkel játszandó felkészülési mérkőzések. Munkára, MLSZ!

Szólj hozzá