2014. máj 05.

Versenykiírás, 2014/2015

írta: Ross Satyr
Versenykiírás, 2014/2015

Az alábbiakban néhány észrevétel található az itt elérhető 2014/2015. évi Versenykiíráshoz, néhol a szövegéből vett idézetek segítségével. A szövegezés apró eltérésekkel megegyezik a jelenleg folyó bajnokságra érvényes rendelkezésekkel, ezért észrevételeim az utóbbiakra is vonatkoznak. Természetesen egy végéhez közeledő bajnoki sorozat fontos momentumait meghatározó kitételek visszamenőleges korrekciójára nincs mód. (Vagy ez mégsem annyira természetes? Na jó, maradjunk a sport területén...) A még meg nem kezdett bajnokság alapvető dokumentumának pontosítása azonban – ahol az észrevételek a szakértők egyetértésével találkoznak – szerintem kívánatos volna. Természetesen nem ismerem az MLSZ összes hivatalos szabályzatát, így előfordulhat, hogy olyasminek a hiányát kérem számon, amit egy másik dokumentum szabályoz.

Ami a pénzügyi tartalmú rendelkezéseket illeti, egy szerény szubjektív felvetés: talán kívánatos volna egy olyan rendelkezés, amely rögzíti, hogy a nevezési díjat és tagdíjat fizető sportszervezetek milyen módon értesülnek ezeknek az összegeknek a felhasználásáról.

A részvételi feltételek között szívesen látnám megfelelő képzettségű sportorvos és/vagy sportgyúró foglalkoztatását és részvételét minden mérkőzésen (kívánatos, hogy az edzéseken, utazásokon is). Szerepelhetne a visszalépés esetén követendő eljárás, annak szankcionálása, a kizárás feltételei és szankcionálása.

Általános formai észrevétel: Célszerű volna módosítani a dokumentum struktúráját. Mind a dokumentumon belüli, mind a külső hivatkozást, de akár a későbbi automatikus módosítást is megkönnyítené, ha egy-egy adott ponton belül nem A), B), C), … hanem a decimális hierarchiának megfelelő alpontok lennének. Példák: 2. pont E) alpont helyett 2.5 pont, 3. pont A) alpont 1) al-alpont helyett 3.1.1 pont, 8. pont C) alpont helyett 8.3 pont, stb. A grafikai kép egységesebb volna, ha „sorkizárt” helyett mindenütt a „balra zárt” elrendezést használnák. Hasznos volna felülvizsgálni a szövegezést helyesírási, nyelvhasználati, stiláris szempontból is, legalább a legfeltűnőbb pontatlanságok javítása céljából.

Alább következnek a (dőlt betűs) idézetek.

5. A bajnokság résztvevői és létszáma

2013-2014. évi Női NB I. bajnokság 1–6. helyezettjei                          6 csapat

2013-2014. évi Női NB II. csoportgyőztesei
osztályozójának győztese                                                                1 csapat

2013-2014. évi Női NB I bajnokság 7. helyezettje
és a Női NB II csoportgyőztesei osztályozó mérkőzésének
vesztese osztályozójának győztese                                                   1 csapat”

Nem szabatos a fogalmazás. Az első sorban inkább valami hasonlónak kellene állnia: „ … felsőházi rájátszásának csapatai, valamint alsóházi rájátszásának első két csapata”. Hasonlóan kellene átfogalmazni a többit is, és mindenképpen szerencsésebb megfogalmazást kellene találni a harmadik komponensre. Az átfogalmazástól akkor lehetne eltekinteni, ha a 8. pont egyértelműen rendezné nemcsak az Alapszakasz, hanem valóban a rájátszást és helyosztókat is tartalmazó teljes bajnokság helyezéseinek eldöntését. Nézzük meg, így van-e.

8. A bajnokság helyezéseinek eldöntése”

Ennek a pontnak a tartalma szerintem értelemszerűen csak az Alapszakaszra érvényes. A rájátszások eredménye alapján a helyosztókra való besorolás, illetve a teljes bajnokság sorrendjének meghatározása szerintem továbbra sincs kidolgozva. Természetesen hozhatja úgy a véletlen, hogy az adott pont tartalma szerint megállapított végső sorrend egybeesik a ténylegesen folyó vegyes rendszerű bajnokság sorrendjével, de ez nem biztos. Ne is menjünk tovább, csak nézzük meg ennek a pontnak az első alpontját, idézem:

A) A bajnokság során összesen lejátszott forduló mérkőzéseinek eredményei döntik el a bajnokság végső sorrendjét.”

Első észrevétel: A „lejátszott” jelző azt sugallja, hogy a bajnokság sorrendjébe nem számítható bele olyan mérkőzés, amelyet nem játszottak le. A rájátszások viszont eleve úgy indulnak, hogy a csapatok magukkal hozzák bizonyos mérkőzések eredményeit. Olyan pontszámokkal indulnak, amelyeket nem az adott szakaszban lejátszott mérkőzéseken szereztek meg.

Második észrevétel: Vessük össze a rájátszás felsőházának harmadik és negyedik, illetve alsóházának első helyén jelenleg álló három csapat helyzetét:

  • A Ferencváros az alapszakaszt 24 ponttal zárta, azóta 5 pontot szerzett, a hátralevő két fordulóban összesen legfeljebb 35 pontig juthat, de előfordulhat, hogy marad 29-en.
  • A Viktória az alapszakaszt 28 ponttal zárta, azóta 1 pontot szerzett, a hátralevő három fordulóban összesen legfeljebb 38 pontig juthat (ez a szöveg megírásának időpontjában volt igaz, az azóta lejátszott mérkőzés eredménye miatt már nem lehetséges), de előfordulhat, hogy marad 29-en.
  • A Femina az alapszakaszt 14 ponttal zárta, azóta 10 pontot szerzett, a hátralevő két fordulóban összesen legfeljebb 30 pontig juthat.

Hogyan oszlik meg közöttük a 4-6. helyezés, ha a 8. pont A) alpontjának szabályozását vesszük alapul? És persze belátható, hogy sokkal összetettebb szituációk alakulhatnak ki, ha az Alapszakasz 3 - 6. helyezettjeinek addig szerzett pontjai között kisebb az eltérés.

9. A bajnokságba történő feljutás és kiesés”

A pont tartalma nincs összhangban a pont címével: csak azt tünteti fel, mely csapatok kezdhetik majd meg a következő szezont a legfelső osztályban. A kiesésről ez a pont egyáltalán nem rendelkezik. Nem definiálja sem azt, hogy milyen feltételek teljesülése esetén esik ki egy csapat a legfelső osztályból, sem azt, hogy ilyen esetben milyen bajnokságba nevezhet a következő szezonban.

Végezetül hadd említsem meg, hogy a Versenykiírás (legyen az akármelyik szakágé, bajnoki osztályé vagy korosztályé) hosszan, nagyon részletesen, nagyon egyértelműen sorolja fel mindazokat a dokumentumokat, amelyeket a szezonra benevezni szándékozó sportszervezeteknek be kell nyújtaniuk az MLSZ-hez. Minden ilyen dokumentum esetén biztosítani kell az előírt tartalmi és formai követelmények teljesülését, valamint benyújtásuknak egy rögzített ütemtervhez való igazodását. Szerintem valami hasonló elvárható az MLSZ által kibocsátott fontos saját dokumentumoktól is.

Frissítés: A fenti bejegyzésnek a "Kisasszonyfutball" Facebook oldalon történt megosztását követően hosszú beszélgetés alakult ki Török Gábor úrral, az MLSZ Női Bizottság vezetőjével. Egy helyen Török úr a következőket írta ott:

"A nyolcadik pont valóban félreértelmezhető, de csak akkor, ha valaki nem olvassa el az azt megelőző hatodik pontot: abból ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy az alapszakasz és a rájátszás két külön verseny. Ugyanakkor azért, hogy még ennyi kétely se maradjon, a jövő évi kiírásban módosítani fogjuk azt a pontot."

Nos, az említett pont változatlanul került az MLSZ Elnökség elé, amely ebben a formában '"emelte jogerőre".

Szólj hozzá

vita kérdések női foci versenyszabályok versenyrendszer