2014. jún 11.

Szezontükör: Jet-Sol Liga, 2013/14 (1)

írta: Ross Satyr
Szezontükör: Jet-Sol Liga, 2013/14 (1)

Előre bocsátjuk, hogy az alábbi cikkel kezdődően a „Kisasszonyfutball” blog szerkesztői stábja megkétszereződik. Arra törekszünk, hogy ez sem egy-egy bejegyzésen belül, sem az oldalt jellemző általános benyomást tekintve ne okozzon stílustörést, viszont a minőség javulását (mondandó, grammatika, design, forráshűség) eredményezze.

Felvezetés

Mára a területtel foglalkozó média-fogyasztók széles rétegei számára egyértelművé vált, hogy a címben látható megnevezés a felnőtt női nagypályás labdarúgásban a Nemzeti Bajnokság legfelső osztályát jelöli. (Jövőre is csak a számláló ugrik egyet.) A cím első szava azonban talán megtévesztő lehet: egy tükör az esetek igen nagy többségében annak az ábrázolatát adja vissza, aki belenéz, legfeljebb ami az anyagi valóságban a bal oldalon van, az a leképezett valóságban a jobb oldalra kerül. (Még szerencse, hogy mindennapi életünkben, például a pártpolitikában, ilyesmi soha nem fordulhat elő…)

Az alábbiakban viszont a „tükör” szót nem optikai értelemben használjuk, inkább a nyomdaiparból vett szakszóként: a most még papíron levő, de hamarosan a nyomólemezre kerülő vegyes – szöveges és/vagy ábrás, monokróm és/vagy színes –, véglegesített tartalmat nevezzük így. Aki valóban jártas a nyomdászat csodálatos világában, az tudhatja, hogy egy nagyobb nyomólemezre akár nyolc vagy tizenhat oldalnyi tartalom is ráfér, ráadásul olyan oldalak és olyan pozíciókba elforgatva töltik meg egy-egy ilyen nyomólemez felületét, amelyekről egy laikus soha nem gondolná, hogy majd nyomtatás, hajtogatás, szétvágás, kötés után „önmaguktól” katonás és logikus rendbe sorakoznak. Ez azért fontos, mert könnyen előfordulhat, hogy az alábbi témakörök szintén nem időrendi, nem fontossági, nem sürgősségi stb. sorrendben követik egymást.

A bajnokcsapat

Ami a végkövetkeztetést illeti: bár egy versenyrendszer-módosítás még lehetőséget adott volna az események logikus végkimenetelének totális fejre állítására, nagyon hamar eldőltek a legfontosabb kérdések. A bajnoki címet, vagyis az egyetlen helyezést, amely a nemzetközi szintű továbblépésnek egyáltalán a lehetőségét kínálja, az MTK végig nem engedte ki a kezéből. A hosszú vereségsorozattal kezdő Honvéd pedig nagyon korán kisajátította magának az egyenes kieső pozícióját.

bajnokcsapat.jpgA krónikás viszonylag könnyű helyzetben van. Ha egy csapat sorozatban ötödször szerzi meg a bajnoki címet, akkor alighanem olyan háttér alakul ki mögötte, amely példaként szolgálhat a többi csapatnak. De tegyük is félre a feltételes megfogalmazást: a csapat mellé álló erős támogatók egyike a tavaszi szezonban már egyfajta ösztöndíjat, nyártól kezdve profi státuszt biztosít, egy másik fontos támogató képes a sérült vagy túlterhelt játékosok rehabilitációjának szakszerű megtervezésére, gyorsítására. Az már kevésbé szerencsés, hogy éppen most kezdődik az öreg Hidegkúti-stadion teljes rekonstrukciója, így legalább két szezonon keresztül komoly pályagondjai lesznek a csapat(ok)nak, ha olyan mérkőzésük van kilátásban, amely profi körülményeket feltételez. Mivel az öltözőkre is kiterjed a stadion-rekonstrukció, annyi pozitívum azért remélhetően támad ebből, hogy nem lesz több hazai mérkőzésük a temető és a vasút közötti sík terepen.

Akadályok az úton

Az MTK bajnoki menetelését azért megpróbálta gátolni néhány tényező. Közülük a legkomolyabb - a szokatlan kihívást tartalmazó, már említett versenyrendszerbeli módosításon túl - természetesen a kihívójuk, a bajnoki helyosztót szintén elérő Astra csapata volt. Aki képes kicsit kívülről, felülről szemlélni a két mérkőzésüket, az találhat némi párhuzamosságot. Nekem úgy tűnt, hogy míg az MTK nagyrészt a kétségtelenül meglevő rutinra bízta a meccsek alakulását, addig az ellenfelüknél egy megtervezett, szakaszokra bontott meccskép körvonalai látszottak. Az elgondolás az lehetett, hogy az első mintegy hatvan percben tartani kell az eredményt, sokat futtatni az MTK játékosait, majd innen erősen fokozni a nyomást és megpróbálni a vezető gólt elérni. Komoly esély volt a sikerre mindkét meccsen, ám az égiek (vagy földi helytartóik…) másképp akarták.

Mi alapozhatta meg az Astra fenti taktikai elképzelését? Valószínűleg annak észlelése, hogy az MTK csapata nagyon kimerült – pluszként kupaelődöntőt és kupadöntőt, többüknek kimerítő válogatott meccset kellett játszaniuk –, a szezon végére lett egy-két sérült vagy beteg játékosuk, tehát eléggé rövid kispaddal indulhattak neki a mérkőzésnek. No igen, csakhogy ezt megelőzte a téli szünet, amikor is négy meghatározó játékosuk, a középpálya rutinos szűrő és szervező emberei távoztak. Vagyis a második gátló tényező bizony a stáb saját számlájára írható, kifogások keresésének itt nincs helye. Profi csapat nem teheti meg, hogy meg ne próbálná hasonló kvalitású játékosokkal pótolni a távozókat! Ezen most mindenképpen javítaniuk kell, hiszen Bajnokok Ligája selejtező előtt áll a csapat. Szerencsére ezt ők is tudják, és akár külföldi vendégjátékos érkezése sem lenne meglepő.

A bajnok hátországa

Mivel úgy tűnik, hogy a szövegnek ez a része most már elkerülhetetlenül egyetlen csapatról, a bajnok MTK-ról szól, térjünk ki a klub egyik lehetséges utánpótlási forrására, a korosztályos lánycsapatokra. Az U17-esek a bajnoki csoportban becsülettel lejátszották a 20 bajnoki fordulót, és bár az abszolút favorit Ferencvárostól csak egy pontot sikerült elrabolniuk, magabiztosan végeztek az ezüstérmes pozícióban. Kós Petra volt olyan udvarias, hogy gólkirálynőként pontosan 60 gólt szerzett, így megkönnyítve meccsenkénti gólátlagának kiszámítását.

A még eggyel fiatalabb korosztály szezonja tart legtovább, ezért itt még nem beszélhetünk végleges adatokról. Az U15-ös lánycsapat kiharcolta a 8 résztvevős országos döntő tornán való részvételt: az alapszakaszt megnyerte és sikeresen jutott túl a területi középdöntőn is.

Sajnos, van azonban itt egy „de”. Nem ismerem ugyan az MTK női labdarúgó szakágának szervezeti felépítését, a felelősségi körök megosztását, egy dolog azonban feltűnő: a csapat hivatalos honlapját tanulmányozva, mintha nem is létezne ez a két fiatal csapat. Talán egyszer majd valaki ad magyarázatot erre a hiányra. Hozzáteszem: az MTK Brüll Alfréd Egyesület által működtetett felületen azért megtalálhatók a hiányolt adatok.

(Folytatása következik)

 

 

Szólj hozzá

vita kiesés női foci versenyrendszer bajnoki sorrend