2023. sze 23.

Feljebb vagy lejjebb a Nemzetek Ligájában?

írta: Ross Satyr
Feljebb vagy lejjebb a Nemzetek Ligájában?

A tisztelt Olvasó ezúttal egy olyan bejegyzés olvasásába kezdhet bele, amely csak a kapcsolódó információ első egyhatodára tér ki. Vagyis ennek a bejegyzésnek (legalább) öt folytatása várható, a legelső már három nap múlva, jüvő kedden.

De kezdjük az elején. A  soron következő, 2025. évi női labdarúgó Európa-bajnokságra való benevezéshez az egyes országok válogatott női csapatainak először a női Nemzetek Ligájának egy csoportjában kell megmérkőzniük. Minden jelentkező válogatottat besorolt az UEFA az A, B és C jelű divizión belül tizenhat, négy résztvevős csoportba, ahol a mérkőzések bajnoki rendszerben, oda-vissza séma szerint lesznek lejátszva. A lebonyolítás közel azonos a férfi NL-lel: együttesünk a csoport megnyerése esetén feljutna az A divízióba, ha pedig negyedik helyen zárna, visszacsúsznánk a C divízióba. Magyarország válogatottja a koefficiens-pontok alapján a B liga 1. csoportjába (B1) került, amelyben rajta kívül az albán, az ír és az észak-ír válogatott vesz részt. 

Következzék most a pnteken lejátszott első, albán-magyar mérkőzés ismertetője az mlsz.hu portálon leírtak alapján: 

Az albánok ellen nincs sok tapasztalatunk, a pénteki volt a második találkozó a két válogatott történetében. A szövetségi kapitány a Szőcs Réka – Németh Diána, Németh Hanna, Nagy Fanni, Vida Boglárka – Szabó Viktória, Fenyvesi Evelin, Papp Luca, Zeller Dóra – Pápai Emőke – Kaján Zsanett összeálltást küldte kezdőként pályára.

feny.jpgAz első próbálkozást a magyar válogatott mutatta be, Zeller Dóra lőtt mellé a negyedik percben, majd a tizenötödikben is ő vette célba a kaput, de a vezetést nem sikerült megszereznünk. A küzdelmes első félidő közepén az albánok jutottak szabadrúgáshoz, amit még sikerült hárítani, az ebből következő szögletből viszont már betalált az ellenfelünk, Qendresa Krasniqi a 27. percben volt eredményes (1–0). Saját kommentár: nem ismeretlen a magyar válogatott történetében a szögletből bekapott gól!

A folytatásban Nagy Fannit Palakovics Laura váltotta, aki rögtön helyzetbe is került egy szögletet követően, de labdája nem talált kaput. A következő percekben mindkét oldalon volt dolga a kapusoknak. A 66. percben kettős cserével igyekezett frissíteni Margret Kratz a csapaton. Pápai Emőke helyett Siber Glória, Szabó Viktória helyett Vachter Fanni állt be. Próbálkozásaink a 74. percben értek góllá: Vachter Fanni szögletét követően Fenyvesi Evelin talált be (1–1)!

A magyar válogatott hazai pályán, szeptember 26-án folytatja szereplését a Nemzetek Ligájában Észak-Írország ellen.

alban.jpg– Az első félidőben igazán jól játszottunk, sok távoli lövéssel is próbálkoztunk. Idővel aztán kissé idegesek lettünk, a szünet után viszont nem tudtuk ugyanúgy folytatni a találkozót és bár betaláltunk, a második félidő rosszabb volt, mint az első. Sajnos két alapemberünk sem tudott elutazni velünk, ők hiányoztak a védelemből. Szintén egy védőjátékosunk reggel betegedett meg, másikukat pedig a találkozó alatt kellett lecserélni. Viszont a lányok mindent beleadtak a pályán, aminek nagyon örülök – nyilatkozta Margret Kratz szövetségi kapitány.

 Saját észrevételeim: Furcsállom az egyértelműen támadó jellemzőkkel rendelkező Vida Boglárka bal oldali védőként való pályára küldését, miközben Szabó Viktóriának a középpálya jobb oldalán kellett játszania, és sajnálom,, hogy a vezető edzőnek nem sikerüllt felülemelkednie a Vágó Fannyval fennálló személyes nézeteltérésein a csapat összeállításakor.

 

Szólj hozzá