2014. ápr 06.

U17 női világbajnokság Costa Ricában

írta: Ross Satyr
U17 női világbajnokság Costa Ricában

Péntek késő délután (helyi idő szerint) befejeződött a FIFA U17 női világbajnokság, a rendező ország Costa Rica volt. A döntőben a papírforma érvényesült: Japán-Spanyolország 2-0. Előtte, szenzációs bronzmeccsen a rendes játékidőben Olaszország-Venezuela 4-4 (!!!), ezt követően azonban a dél-amerikai lányok egyetlen tizenegyest sem voltak képesek a kapuba rúgni...

Európából, Afrikából és az ebben a korosztályban is nagyon erős ázsiai régióból 3-3, Ausztráliából 1, viszont a három amerikai régióból összesen 6 csapat lehetett ott a 16-os döntőben. Utóbbiak közül a vendéglátó Costa Rica, Kolumbia és különösen Paraguay gyakorlatilag pofozógép volt, Venezuela viszont a csoportmeccsek alapján az egyik komoly esélyessé lépett elő. Az Európa-bajnoki címvédő németek egyetlen döntetlent elérve simán kiestek, a két dél-európai csapat azonban a legjobb négy közé jutott.

Kifejezetten jó egyéni teljesítmények, alighanem jövendő sztárjátékosok voltak láthatók a japán (magabiztos kapus), ghánai (profi rúgótechnikájú szélső hátvéd), olasz (befejezőként is eredményes, jól osztogató támadó középpályás), venezuelai (két csatárjuk megosztva lett gólkirálynő) , spanyol csapatban. Az utóbbiban a korábbi évek nagy férfi sztárja, Emilio Butragueno (El Buitre, a Keselyű) után most egy másik ragadozó madár, Andrea Falcon (a Sólyom) szabta meg a fazont.

Felfigyelhettünk a japán fiatalok teljesítményére: minden mérkőzésüket megnyerték, a gólkülönbségük 23-1, a lőtt gólok 11 különböző játékos között oszlottak meg. És emlékezzünk: a legutóbbi felnőtt női világbajnokságot Japán csapata nyerte. Nincsenek véletlenek!

Aki figyelemmel kísérte az Eurosport adásait, képi bizonyítékot kaphatott arról, hogy 15-17 éves lányokat meg lehet tanítani a labdarúgás csapatsportként való űzésére. Fontos azonban, hogy ezt nem 14-16, hanem 6 éves korban érdemes elkezdeni...

Volt ennek a közvetítés-sorozatnak egy sajnálatos kísérő jelensége, mégpedig az Eurosport magyar kommentátorának kritikán aluli működése. Ennek az embernek bizonyíthatóan halvány fogalma sincs a labdarúgás egyes alapvető szabályairól, nem ismeri az asszisztensek zászlójelzéseit. Álljon itt a neve elrettentő példaként: Kovács Géza László.

Szólj hozzá

nemzetközi női foci U17 egyéni teljesítmény