2013. nov 29.

Szponzorvadászat (2)

írta: Ross Satyr
Szponzorvadászat (2)

Bár nem a teljességre törekedve, de felsoroljuk egy fiktív női labdarúgó egyesületnek azokat a tevékenységeit, amelyekkel kapcsolatban kiadása merülhet fel. Ennek során nem a jelenlegi, inkább egy kívánt jövőbeli szituációt vázolunk fel.

Mérkőzések, edzések

A mérkőzésekre rendelkezni kell legalább egy minősített nagypályával, amely szükség esetén az utánpótlás számára előírt méretű pályává alakítható; az előírt méretű kapukkal és tartozékokkal (sarokzászlók, eredményjelző, hangosítás, világítás, kispadok). Rendelkezni kell a főtámogató (névszponzor) és a többi támogató szerződésben rögzített reklámanyagaival, elektronikus vagy kézi cseretáblával, egészségügyi felszereléssel. Biztosítani kell legalább a minimális helyiségeket a hazai csapat, a vendégcsapat és a játékvezetők számára (öltözők, fürdők, mellékhelyiségek). Biztosítani kell az előírt létszámú rendezőgárdát, továbbá megfelelő feltételeket a média képviselői számára (televíziós közvetítő állások, sajtóhelyek, ezekhez elektromos és internet kapcsolat). Célszerű gondolni arra, hogy a későbbiekben legyenek elkülönített helyiségek a VIP vendégek számára, szintén a szükséges kiegészítő helyiségekkel. Kedvező, ha helyben található iroda, orvosi szoba, szertár, mosoda, szárítóhelyiség, lehetőség a felszerelések kisebb javítására. Esetenként igénybe kell venni pályagondozási, takarítási, egészségügyi szolgáltatásokat.

Az edzések minél teljesebb körű végrehajtásához a fentieken kívül szükség lehet további helyiségekre (fitness terem, szauna, futófolyosó), felszerelésekre (bóják, sorfal, fejelőállvány, rúgófalak, alacsony és közepes gátak). Mind csapat, mind egyéni szinten hasznos, ha számos fontos jellemző (terhelhetőség, sérülékenység, fájdalomtűrés, regenerálódási időtartam) tekintetében kiterjedt adatokkal rendelkezik az edzői stáb a játékosok pillanatnyi fizikai és pszichikai állapotáról és a hosszabb távú trendekről.

A terjedelmes felsorolásból egyértelműen levonható, hogy az ideális megoldás az, ha mindezek az infrastrukturális és kiegészítő elemek az egyesület (klub, vállalkozás) tulajdonában vagy kifejezetten hosszú időtartamú bérleti jogában vannak. Jó megoldás lehet a férfi szakággal közös, vagy esetleg egy vagy több másik, patronáló vagy patronált egyesülettel közös használat.

Szállás, ellátás

Szükség lehet a csapat vidéki, esetleg külföldi játékosai számára rövidebb időszakra szóló, vagy tartós szállás és ellátás igénybe vételére. Az ilyen, csupán néhány személyt érintő szolgáltatásokon kívül alkalmanként felmerülhetnek rövidebb időszakra szóló, de lényegesen több személyt, csoportokat érintő igények, ha a csapat például egy torna vendéglátója.

Speciális rendezvények, de akár a mérkőzéseket megelőző vagy követő közös étkezések megtartásához is szükség lehet a saját csapat és néhány vendég ellátására, esetleges „szigorúbb rezsimű” összetartások során a saját csapat számára szállás biztosítására akár a csapat székhelyén, akár vidéki mérkőzésre vagy edzőtáborozásra való látogatás során.

Szállítás

A csapat vidéki, illetve rövidebb távú külföldi programjaihoz szükség van autóbusz igénybe vételére. Az egyesület ilyen alkalmakkor szurkolói csoportok számára is szervezhet programot, további autóbusz(ok) bérlésével. Ha a csapat tornát szervez, vagy külföldi kupacsapatot fogad, rövidebb vagy viszonylag hosszabb időszakra szükséges a vendégcsapat(ok) szállítása, esetenként teljes napra vagy napokra szóló igénybe vétellel. Nagyobb távú külföldi programokhoz menetrend szerinti repülőgép, esetleg kényelmes vasúti szolgáltatás igénybe vétele szükséges.

Egyéni felszerelés

Sportfelszerelések, védőfelszerelések a mérkőzésekre és edzésekre, kiegészítő ruházat és felszerelések (melegítő öltözet, szélvédő öltözet, sapka, utazótáska, alkalmi ruházat) az egységes csapat arculat érdekében.

Reklám és marketing szolgáltatások

Alkalmanként igénybe kell venni videó stábok (saját mérkőzések, esetleg edzések rögzítése, marketing anyagok a csapatról, a létesítményekről,  a játékosokról), fotósok (csapatképek, játékos portrék naptárakhoz, évkönyvekhez, ajándéktárgyakhoz), nyomtatott és virtuális sajtóorgánumok (interjúk, beharangozók, tudósítások) szolgáltatásait. Minden ilyen megjelenés során alkalmat kell adni a támogatók nevének, emblémájának, logójának, esetleg jelmondatának szerepeltetésére, a támogatásuk mértékével arányos terjedelemben.

Elméleti képzés, továbbképzés

Biztosítani kell az edzők folyamatos képzését, a megfelelő eseményeken való részvételüket, különböző dokumentációkat, ösztönözni kell őket aktív szereplésre (előadások, prezentációk, szakmai publikációk). Szükség esetén biztosítani kell ellenfélként szóba jövő játékosok, csapatok személyes vagy közvetett megfigyeléséhez szükséges forrásokat, anyagokat, eszközöket, alkalmakat. Minden szezonban frissíteni kell a játékosok szabályismeretét, tudatosítani kell bennük a sportszerű életmóddal kapcsolatos követelményeket.

Biztosítás

Speciális csoportos sportbiztosítást kell kötni a keret összes játékosára a mérkőzéseken, edzéseken, illetve azok helyszínének szokásos módon való megközelítése, továbbá az utazások, edzőtáborok során elszenvedett sérülésekre, balesetekre és anyagi károkra. Célszerű biztosítást kötni az egyesület vagyoni, tárgyi eszközeire is.

Ésszerűen feltehető, hogy nem tértem ki minden szóba jöhető részletre, ezért ezúttal is szívesen veszem a szakértő olvasók hasznos kiegészítéseit. A folytatásban az itt részletezett tevékenységi elemekhez specifikusan illeszkedő potenciális támogatókról lesz szó.

(Folytatása következik)

Szólj hozzá

vita támogatók finanszírozás női foci sportmarketing hazai pálya