2013. nov 25.

Vakáció

írta: Ross Satyr
Vakáció

November közepe óta – egy elmaradt bajnoki és egy válogatott mérkőzés kivételével, amelyekben az érintettek köre gyakorlatilag azonos – a jelen szezonra kiírt női nagypályás labdarúgó NBI, a főtámogató nevével a JET-SOL Liga résztvevő csapatai már téli szabadságon vannak. Az alsóbb osztályú és a korosztályos csapatok játékosai már korábban megkezdték a pihenőt. A sorsolás majd csak jövő év március közepén szólítja őket pályára, a szünet így a nagy többség számára teljes négy hónap.

Nem tudom, mi a gyakorlat, szokott-e a bajnokságot lebonyolító MLSZ téli tornákat rendezni a női csapatoknak. Nem tudom azt sem, milyen az infrastruktúra-ellátottság, van-e egyáltalán bárhol az országban fedett műfüves nagypálya, és ha igen, mennyire férhetnek hozzá női csapatok.

Abba sem látok bele, milyen nemzetközi kapcsolatokat ápolnak a klubok, számíthatnak-e arra, hogy partnereik közül valamelyik meghívja őket olyan téli tornára, ahol az időjárási körülmények kedvezőbbek, a pályákon lehet játszani; a hasonló meghívások majd nyáron viszonozhatók.

Reálisan megfontolva azt gondolom, hogy nem túl sok olyan esemény várható jövő márciusig, amelyeket itt említettem. Inkább arra számítok, hogy a szabaddá vált játékosok a korábbinál is nagyobb tömegben özönlik el a futsal-csapatokat.

Azt viszont sejtem, egyrészt, hogy a férfi NBI mezőnye számára ezen a télen is rendeznek speciális mérkőzés-sorozatot. Azt pedig mindannyian tudjuk, másrészt, hogy a női NBI jelenlegi nyolc csapata közül öt többé-kevésbé szorosan kötődik egy-egy férfi NBI-es klubhoz. Azt gondolom ezért, hogy a téli kispályás férfi kupa programját színesíthetné, ha a játéknapokon ugyanazokon a helyszíneken bemutató jelleggel női meccsekre is sor kerülhetne. Ez a várhatóan szép nézőszám miatt jó alkalom lehetne a női foci népszerűsítésére, a kluboknak pedig a kiszemelt új játékosaik tesztelésére, illetve a csapatba építésére.

Szólj hozzá

vita átigazolás női foci téli szünet téli tornák