2013. nov 06.

Tucat kérdés(ek) a magyar női fociról

írta: Ross Satyr
Tucat kérdés(ek) a magyar női fociról

Laikus szurkolóként nagyon sok fontos részletbe nem látok bele a napjaink magyar női labdarúgását jellemző környezetbe. A rájuk érvényes válaszok birtokában jóval világosabb kép alakulhatna ki, ezért szívesen fogadom, ha bárki akár csak egy-egy kérdésben hiteles választ képes adni. A felsorolás nem tükröz fontossági sorrendet és egyelőre nincs benne semmiféle rendszerezés.

  1. A sporttagsági könyvön, meg az adott szövetséghez való bejelentésen kívül fűz-e egy játékost más is ahhoz az egyesülethez, ahol éppen játszik (részletes egyéni szerződésre gondolok, amelyben felsorolják a juttatásokat és a kötelezettségeket)?

  2. Milyen jogcímeken kaphat közvetlen anyagi támogatást egy felnőtt (utánpótlás korú) női labdarúgó az egyesületétől, illetve, ha válogatott, az MLSZ-től?

  3. Kötnek-e az egyesületek speciális sportbiztosítást a játékosokra (meccs, edzés, oda- és visszautazás: személyi sérülés és dologi kár)?

  4. A kötelező sportorvosi jóváhagyáson kívül léteznek-e rendszeres egészségügyi, fiziológiai vizsgálatok, idősoros állapotfelmérések a klubokban, a válogatottakban (a felnőttekre, de különösen az utánpótlásra)?

  5. Része-e a szezon előtti, illetve a szezon közben való felkészülésnek az erőnléti edzés, a konditermi felkészítés?

  6. Van-e képviselője a játékosoknak a klubok, a megyei, budapesti szövetség, az MLSZ irányító testületeiben?

  7. Léteznek-e a kluboknál, a válogatottaknál hivatalos vagy megbízott tehetségkutatók?

  8. Amikor egy játékos úgy vált egyesületet, hogy még érvényben van a szerződése, akkor felmerül-e transzfer díj? Egyáltalán kapcsolatba kerül-e a váltáskor a régi és az új egyesület?

  9. Létezik-e a kölcsönadás intézménye és ez ingyenes-e, vagy a transzfer díjhoz hasonló a helyzet (csak kisebb összegű)?

  10. Elterjedt-e a női mezőnyben, hogy egyes játékosoknak (nyilván az MLSZ-nél is bejegyzett) személyes ügynökük, menedzserük van?

  11. Fizetnek-e sporttagsági díjat a női labdarúgó játékosok? Vagy csak a korosztályos csapatok játékosai?

  12. Ha egy megyében megalakul egy új felnőtt női nagypályás csapat, jelenleg milyen bajnokságba sorolják be és hány szezon alatt érheti el az NB1-et?
Szólj hozzá

vita kérdések női foci