2022. aug 19.

Szégyenkezhetünk tovább?

írta: Ross Satyr
Szégyenkezhetünk tovább?

Egyet aludtunk az előző szezon bajnoki címét szokásosan elhódító FTC-Telekom soros Bajnokok Ligája selejtezőjének megvívása óta. Ami az eredményt illeti, ezúttal sikertelen volt már a belépő is: a skót Rangers WFC 3-1 arányban győzött. Rövid öszefoglaló itt: Az FTC-Telekom, országunk képviselőjének játékosai a két lejátszott mérlőzésen a két ellenféllel szemben összesen 8 gólt szereztek, sajnos, rossz elosztásban. Csapatunk egy évvel korábbi kalandjáról is írtam véleményt, itt: amelyet pontosan 100 olvasói megnyitás kísért. Az ez évi eredmények sportmérkőzésen született sporteredmények, önmagában nem volna ok a szégyenkezésre, de sajnos a kis számú nézőtári reagálások közül rendre behallatszottak egy "szurkoló" (legyünk jóindulatúak, ne gyanúsítsuk meg a magyar stáb egyelőre névtelen tagját) öblös hangú trágár üvöltözései az ellenfél játékosának vagy a játékvezetőnek címezve, de a visszafogott technikai hátterű közvetítés minden nézője (hallgatója) számára tisztán, világosan érthetően.

Ismét kudarc kísérte tehát egy magyar női labdarúgó klubcsapatunk nemzetközi szereplését, és az előttünk álló őszi szezon sem ígér túlságosan nagy számú nemzetközi sikert. A felnőtt válogatottunknak le kell még játszania egy olyan meccset, amely súlyos idegenbeli vereséget ígér, viszont Ukrajna válogatottja játszik még idegenben a Feröer-szigetek csapatával, így elénk léphet az öt résztvevős csoport harmadik helyére (továbbjutást az sem biztosít). Az utánpótlás kontinensbajnokságok csoportbeosztása is ismert már: az U19 válogatottunknak az olasz, walesi és szerb, az U17 csapatunknak a norvég, a cseh és a bosnyák ellenféllel kell megküzdenie, hogy jogosulttá váljon a második minitorna-fordulón való részvételre. Az első fázis általában még szokott menni a lányoknak, a következő már nem. A két utánpótlás-válogatottunkat nagyon hosszú kudarcos évek óta Schumi Dorottya (U17) és Turtóczky Sándor (U19) szövetségi edző irányítja. Talán tanulságos lehetne megismerni az egyes szezonokról beterjesztett beszámolóikat és a következő szezonra szóló terveiket.

kongressz.jpgA nemzetközi szereplést meghatározó történelmünk hosszú évtizedek óta sajnálatosan sikertelen, miközben a szakmai irányító, az MLSZ keretében gyakorlatilag végig egy és ugyanazok a személyek kapják meg és viselik egyre meghosszabbítva a bizalmat. Meggyőződésem, hogy szükség volna egy őszinte, minden fontos témát érintő és megvitató tartalmas szakági kongresszusra, gyakorlatilag akár teljes vezetői személycserét célzó javaslattal.

 

Szólj hozzá

kongresszus nemzetközi női foci sporttörténelem