2014. júl 05.

Részlet egy készülő cikksorozatból

írta: Ross Satyr
Részlet egy készülő cikksorozatból

(Nem valósult meg)

[...] Az volt az elképzelés, hogy a "Valami nem gömbölyű..." című cikksorozat minden egyes fejezete (a továbbiakban az „epizód” nevet használjuk, mint a mozgóképes sorozatokban) elején röviden, egy-két bekezdésben bemutatjuk az éppen vendégül hívott beszélgetőtársát, és ezt követi maga a csevej. No igen, de hol és mikor mutassuk be a házigazdát? Ha az első epizódot terheljük meg ezzel, akkor az „fejnehéz” lesz, túlsúlyos a többihez képest, sőt: az is megtörténhet, hogy a vendég valamennyire elhomályosul a többi epizód vendégéhez képest.

A csevej majdani rögzítője azonban egy kis utánagondolást követően képesnek találtatott akár a saját hajánál fogva kihúzni önmagát a humán béklyókból, mivel rendelkezik némi ismerettel a reáliák világában is. Felismerte, hogy van egy természetes kiút. Hogy rávezessem a tisztes olvasót, gondoljunk a következő élethelyzetre.

A szigorú anya így szól gyermekéhez: „Háromig számolok, és ha addig nem ágyazol be, lecsavarom a füledet!” Majd mit tesz, hogyan kezd számolni? Hát úgy, hogy a levegőbe böki a hüvelykujját, és azt mondja: „Egggy!” majd másodpercenként megtoldja még eggyel. Számoljuk csak ki, hány másodperc alatt kell a kölyöknek beágyaznia? Ha rajtam kívül még valakinek kettő jött ki a természetesnek tűnő három helyett, az ügyes volt. Na és hogyan kezd számolni a digitális technika? Ugye eszünkbe jutott: nulláról indul. Hát ezért lett ez a mostani a „nulladik epizód”, és így kiváló alkalmunk van magának a riporternek a bemutatására.

Amikor valaki mögött már egy meglehetősen változatos életpálya van, első pillantásra meglepően eltérő, talán össze sem illő komponensekkel, akkor meglehetősen nehéz találni egyetlen központi meghatározást. Szerencsére kéznél van egy autentikus forrás: maga a riporter. És akkor íme ez az első kérdés hozzá:

- Kérlek, próbáld meg kifejezni azt, amit a britek és egyéb angolul beszélők meglehetősen felindult állapotban szoktak neki szegezni valakinek: "Who do you think you are?" Vagyis hát: "Kinek képzeled magadat?"

Ám ennek a szövegnek a folytatását már más írja meg. Az ellenhóhér. A legvégén ugyanis a hóhért akasztják. Hacsak fel nem függesztik.

Szólj hozzá

Cikksorozat