2014. jún 26.

Leány U15 bajnoki döntő: Interjú (1)

írta: Ross Satyr
Leány U15 bajnoki döntő: Interjú (1)

Koltai Zoltán úrral, az MLSZ Versenyszervezési Osztály munkatársával a Jászberényben, 2014. június 21-én és 22-én megrendezett 8 csapatos leány U15 korosztályú bajnoki döntő alkalmából kezdtünk beszélgetni.

- Köszönöm, hogy néhány kérdés megválaszolásával a szervezett bajnokságban részt vevő legfiatalabb leány labdarúgók fejlődését figyelemmel kísérő olvasóink rendelkezésére áll. Kérem, beszéljen először személyes sportmúltjáról, ezen belül kötődéséről a női, illetve leány labdarúgáshoz.

- Gyerekkoromban fociztam (Bp. Honvéd), középiskolában is folytatódott a foci, belekóstoltam a kosár- és tollaslabda világába is, de ami az igazi sportmúltat illeti, az a vívás volt: junior válogatott, háromszoros junior magyar bajnok, I. osztályú tőröző voltam. A női (leány) focival 2012 decembere óta foglalkozom, de maga a foci az 1966-os VB óta meghatározó szerelem az életemben. Két gyermekem is nagy fociszurkoló, lányommal évekig (bérlettel) együtt jártunk férfi mérkőzésekre. Folyamatosan ismerkedem a sportággal és környezetével, a csapatokkal, a vezetőkkel, és persze ők is velem. Remélem, sikeres lesz ez a folyamat, mert jól érzem magam ebben a közegben.

- Mit hangsúlyozott a megnyitó szavai során?

- Az utánpótlás bázisának kiszélesítésére, fontosságára, növekedésére akartam felhívni a figyelmet, amit a Női Bizottság is az egyik legfontosabb feladatának tart.

- Milyenek a benyomásai az első napról?

- Nagyon jól előkészített pályák, szép környezet és lelkes jászberényiek fogadtak és ez az érzés a második nap végéig is megmaradt. Ráadásul az időjárás is végig kegyes volt hozzánk!

- Mi volt az alapelgondolás a kétféle pályaméretű bajnokság kiírása kapcsán?

- A fő elgondolás az volt, hogy a kezdőket (idén az NB II-es férfi csapatoknak is kötelező már leány U15 csapat indítása) és a több éve képzésben részt vevőket ne kényszerítsük ugyanabba a bajnokságba; a „profik” (természetesen nagyon kis p-vel) a továbbfejlődés érdekében magasabb szinten versenyezhessenek. A 15, 20, 30 gólos győzelmek senkinek sem jelenthetnek komoly sportértéket.

- Elégedett-e az U15-ös bajnokság „térképével” (Budapest-vidék, Kelet-Nyugat)?

- A térképpel sajnos nem lehetek elégedett: mint oly sok mindenben, például a női NB II-ben, a keleti régió itt is kevesebb csapatot ad. Reménykedem azonban a pozitív változásban.

- A következő szezonban már csupán a kötelezően elindítandó csapatok száma is meghaladja az 50-et, szemben az idei 36-tal. A régiók számát növelik, vagy a csapatok létszámát egy régión belül?

- A versenykiírás 6-8 csapatos csoportokat irányoz elő (félpályán), ez fogja meghatározni a régiók számát. Ötven körüli csapatnál a 8 régió tűnik optimálisnak (8x6 és 8x8 között elég nagy a lehetőség), de ezt majd a Versenybizottság fogja eldönteni a Női Bizottság javaslatai alapján.

- Megtartják-e az alapszakasz – középdöntő – döntő struktúrát? Többek véleménye szerint a középdöntő létjogosultsága kérdéses.

- Ide is az előző válasz vonatkozik, korai lenne most erről bármit is mondani. (Való igaz, hogy a 6 csapatból 4 továbbjutó nem a legjobb arány, remélem, idén sikerül jobbat kitalálni.)

- Lesz-e U15-ös válogatott; ha igen, milyen célkitűzéssel, milyen programmal?

- Nyitott kapukat dönget a kérdésével, hisz jelenleg is folyamatban van egy keret kialakítása. Nem véletlenül nézte végig a két középdöntőt és a döntőt is a két utánpótlás válogatott szakvezetője. Ezért is jó, hogy ebben a korosztályban megjelenik a nagypálya, hisz a nemzetközi megmérettetés csak így lehetséges. Lesznek összetartások, határ menti nemzetközi mérkőzések, a program jelenleg kialakítás alatt van. A cél a nemzetközi mezőny megismerése, kitekintés a határon túlra, a tapasztalatszerzés lehet, amiből később majd lehet építkezni.

- Amikor az alapszakasz regionális, a folytatás pedig országos, akkor előfordulhat, hogy a csoportokon belüli helyezések nem igazán tükrözik a valós erőviszonyokat. Tervezik-e valamiféle index-rendszer bevezetését?

- Ez sajnos minden ilyen versenynél így van, ráadásul évenként változnak az erőviszonyok. Arra törekszünk, hogy a legjobbak kerüljenek az országos verseny élmezőnyébe, de persze elképzelhető, hogy egy regionális 3. helyezett esetleg jobb, mint egy másik régió másodikja.

- Mivel kívánná még kiegészíteni, összegezni a beszélgetést?

- Örültem a jól sikerült idényzárásnak, a lelkes közönségnek, hisz ezzel értek véget a 2013/2014 évi női és leány bajnokságok. Az előttünk álló BL sorsolás (MTK) már a jövő évi nyitánynak számít.

Szólj hozzá

nézettség nemzetközi utánpótlás erősorrend női foci kiválasztás U15