2014. jún 23.

Leány U15 bajnoki döntő: Lapzárta

írta: Ross Satyr
Leány U15 bajnoki döntő: Lapzárta

nyomdai szedő.jpgA hagyományos, papír alapú újságírás világában a címben szereplő szó egy időpontot jelöl: azt a legutolsó órát és percet, amikor a megszerkesztett, betördelt újságoldalt már visszavonhatatlanul a nyomdába kell adni, hogy a késztermék hajnalban időben megkezdhesse útját a reménybeli olvasó felé. Itt azonban másról van szó: arról csak, hogy lezajlott egy esemény, amelynek mozzanatait igyekezett megörökíteni egy „virtuális oldal” az ismert közösségi portálon, itt: Az oldalon található rövidebb szöveges észrevételek, de az azok kapcsán kialakult „beszélgetések” is igényt tarthatnak az olvasók érdeklődésére.

Igazából azonban nem egy, hanem két oldalról beszélhetünk, hiszen Jászberényben, június 21-én és 22-én egy kétnapos országos bajnoki döntő zajlott le a leány U15 korosztályú bajnokságban. Márpedig két oldal, az ugye éppen egy lap, amely lezárult. (Nem volt könnyű. de sikerült szerencsésen kikeverednünk a magunk állította nyelvtani csapdából.)

Térjünk vissza a „virtuális oldal” kifejezéshez. A szélesen vett zsurnalisztika műfaján belül a sportújságírásra fokozottan igaz, hogy tényadatokkal dolgozik. Az adatok kezelésének – gyűjtés, szűrés, simítás, tárolás, feldolgozás, elosztás – legelemibb szabálya, hogy egy és ugyanazt az adatot csak egyetlen helyen szabad tárolni, és ha egy személynek vagy egy alkalmazásnak szüksége van rá, akkor – jól tervezett rendszert feltételezve – elegendő arra az egyetlen tárhelyre hivatkoznia, mutatnia. Ezt a technikát követem én is alább.

virtuális újságírás.jpgAmit egy, az MLSZ által működtetett sportesemény-sorozatról meg kell őrizni, így például a mérkőzések eredményét, résztvevőit, az események időhöz kötését, azt a megbízható Adatbank tárolja. A  link megnyitása után meg kell keresni a „leány U-15 döntő helyoszt” sort, majd a „2. forduló” sort. A részletes adatok az innen elágazó további oldalakon: a Jegyzőkönyvekben és a játékosok adatlapjain találhatók. Itt jegyzem meg, hogy érdemes megjegyezni a megyei labdarúgó szövetség által delegált játékvezetők nevét, akik közmegelégedésre, az új rendszerű felállást „kapásból” elsajátítva vezették le a mérkőzéseket, úgy, hogy a két nap húsz mérkőzésén csupán egyetlen sárga lapos figyelmeztetést kellett kiosztaniuk. Ennyi természetesen nem elegendő egy tudósításhoz, ám ha a publikáló szervezet által az eseményre delegált stábban van fényképész, akkor lehetőség van a majdani cikket színesítő mozaikkövecskék rögzítésére is. A torna első napjának eseményei itt láthatók, a második nap történéseibe pedig ez az album enged bepillantást.

hacsek.jpgEz a szöveg olyanra sikeredett, hogy bőven tartalmaz hivatkozásokat; szinte hallom is lelki füleimmel a „klikkek” csattogását. Az előző mondat végét visszaolvasva pedig a hírneves kávéházi csevegő páros egyik tagjának enyhén raccsoló hangját hallják ugyanazok a lelki fülek: „De kéhem, Sajókám, tudhatná: a klikkek nem csattognak, a klikkek azok inthikálnak. Amik csattognak, Sajókám, azok a filemilék! Maga nem olvas Ahanyt?” Majd a választ: "Olvasnék én, Hacsek úr, ha volna, de nemhogy aranyam, még három alumínium forintosom sincs, hogy megolvashassam!"

Az eseményen a bajnokságot működtető MLSZ, valamint a tornát szervező Jászberényi FC és a patronáló szerv, Jászberény Város Önkormányzata képviseletében megjelent személyek észrevételei is iránymutatóak lehetnek, ezért a közeli jövőben megjelenik itt még két-három részletes interjú. Számítunk a nem lanyhuló érdeklődésre!

 

Szólj hozzá

utánpótlás női foci U15 bajnoki sorrend