2014. máj 04.

Holtversenyek … ? (3)

írta: Ross Satyr
Holtversenyek … ? (3)

Izgalmasan alakul(hat) a 2013/2014 évi női nagypályás labdarúgó bajnokság, a Jet-Sol Liga mind felsőházi, mind alsóházi rájátszásának végjátéka.

Felsőház

Rögzítsük a jelenlegi helyzetet:

A 10. forduló után:

MTK

21

Astra

16

FTC

11

Viktória

7


A hátralevő meccsek alapján továbbra is elmondható, hogy az MTK – akár első, akár második helyen, és akár az Astra, akár az FTC ellen – biztos résztvevője a bajnoki döntőnek, valamint, hogy a Viktória biztosan a bronzéremért fog játszani. Ezt követően játsszunk el a lehetséges jövőbeni mérkőzés-eredményekkel, szándékosan keresve a holtversenyek lehetőségét. A kiírás jellegéből fakad, hogy ha akár az első és második, akár a harmadik és negyedik helyen alakul ki pontazonosság, azt nem kell feloldani: az érintett csapatok játszanak az első, illetve a harmadik helyért. Dönteni akkor kell, ha a második és harmadik csapat végez azonos pontszámmal. Jelenlegi tudomásunk szerint ilyenkor a döntés alapjául a jelenleg hatályos Versenykiírás 8. pontjában foglaltak szolgálnak, de szubjektív megítélésem szerint annak tartalma pontosításra szorul. Az alábbi eredmények tehát jelenleg még a fantázia szüleményei, és fordulóról fordulóra frissítjük őket a tényadatokkal.

A 11. fordulóban: Astra – Viktória 0-0, FTC – MTK 1-0

MTK

21

Astra

17

FTC

14

Viktória

8


A 12. fordulóban: MTK – Astra 1-0, Viktória – FTC 0-1

MTK

24

Astra

17

FTC

17

Viktória

8


Ilyen pontazonosság a második és harmadik helyen másféle mérkőzés-eredményekkel is kialakulhat, de csak 17 ponttal és csak ugyanazon csapatok között.

Alsóház

Rögzítsük a jelenlegi helyzetet:

A 10. forduló után:

Femina

22

UTE

14

Szeged

10

Honvéd

9


Egyetlen dolog biztos csupán: a Femina megszerezte az alsóház első helyét. Ezért ők az ötödik helyért megrendezendő helyosztó egyik résztvevője, és az első mérkőzésen ők a pályaválasztók. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a hatályos Versenykiírás 8. pontjának szövegezéséből nem pontosan ez olvasható ki.) Ezt követően játsszunk el a lehetséges jövőbeni mérkőzés-eredményekkel, szándékosan keresve a holtversenyek lehetőségét. A kiírás jellegéből fakad, hogy ha a harmadik és negyedik helyen alakul ki pontazonosság, azt nem kell feloldani: az érintett csapatok játszanak a közvetlen kiesés elkerüléséért. Dönteni akkor kell, ha a hátra levő két fordulót követően pontazonosság alakul ki a második és harmadik helyen. Jelenlegi tudomásunk szerint ilyenkor a döntés alapjául a jelenleg hatályos Versenykiírás 8. pontjában foglaltak szolgálnak, de szubjektív megítélésem szerint annak tartalma pontosításra szorul. Az alábbi eredmények tehát jelenleg még a fantázia szüleményei, és fordulóról fordulóra frissítjük őket a tényadatokkal.

A 11. fordulóban:
Honvéd–Femina 1-0, Szeged–UTE 1-1    vagy      Honvéd–Femina 0-1, Szeged–UTE 1-0

Femina

22

 

Femina

25

UTE

15

 

UTE

14

Szeged

11

 

Szeged

13

Honvéd

12

 

Honvéd

9


A 12. fordulóban:
UTE-Femina 0-1, Honvéd–Szeged 1-0    vagy      UTE-Femina 0-1, Honvéd–Szeged 0-0

Femina

25

 

Femina

28

UTE

15

 

UTE

14

Szeged

11

 

Szeged

14

Honvéd

15

 

Honvéd

10


Ezeket a fenti előrejelzéseket természetesen már a 11. forduló mérkőzéseinek tényadatai felülírhatják. Az elemzést ezek tudatában folytatjuk majd.

 

Szólj hozzá

vita női foci versenyrendszer bajnoki esélyek