2014. ápr 07.

Lex Barcelona – példát statuál a FIFA

írta: Ross Satyr
Lex Barcelona – példát statuál a FIFA

Amint a közelmúltban ismertté vált, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kizárta a Barcelonát a következő két átigazolási időszakból, mivel szerintük megsértették a nemzetközi átigazolásokra vonatkozó szabályokat több, 18 év alatti futballista szerződtetésénél. A hír azért lehet releváns, mert a szövegezés (természetesen) nem tesz különbséget fiú és leány labdarúgók között.

Lássuk a szankció alapjául szolgáló szabályozást (remélhetően hiteles fordításban, bár vannak kételyeim):

A FIFA ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATÁNAK 19. PONTJA
1. Futballisták nemzetközi átigazolása kizárólag 18 éves kor felett engedélyezett.
2. A következő három kitétel teljesülése esetén lehet kivétel.
a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.
b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak.
  • A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
  • A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
  • A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
  • A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.
c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.
3. A fenti szabályok vonatkoznak az összes játékosra, akit korábban még nem regisztrált futballklub, és nem a regisztráltató klub országának állampolgára.
4. Minden első regisztrációt vagy nemzetközi átigazolást a Játékosstátus-bizottság albizottságának kell jóváhagynia.

Néhány kérdés azért felmerül bennem, laikus olvasóban. Nézzük csak:

  1. Milyen tapasztalatokra alapozva alkották meg ezt a szabályozást? Mit kívánnak vele elérni és/vagy elkerülni, kit kívánnak védeni és/vagy támadni? Összhangban van-e a FIFA ilyen értelmű szabályozása más globális nemzetközi sportszervezetek rendelkezéseivel, a nemzetközi polgári és munkajoggal?

  2. Ha egy gyermek labdarúgó apja vagy anyja profi labdarúgóként (edzőként) költözik egy másik országba, miért nem igazolható a gyermeke? Sajnos előfordulhat, hogy a gyermek odahaza állami gondozásban van, mi ilyenkor a helyzet? A kérdések a 2. a) ponthoz kapcsolódnak.

  3. A FIFA, mint globális szervezet, milyen alapon különbözteti meg pozitív módon egyik tagszervezete, az UEFA hatáskörébe tartozó EU-s országokat? A kérdés a szabály 2. b) pontjához kapcsolódik. Vajon ilyen módon EU-s tagországból a világ bármely pontjára lehet fiatal játékosokat átigazolni, vagy csak egy másik EU-s országba?

  4. Mi a helyzet olyankor, ha egy gyermek labdarúgó pl. 8 és 13 éves kora között a Sanghaji Sárkányok igazolt labdarúgója volt, de egy müncheni játékosügynök tanácsára „befejezte” a labdarúgást, töröltette a kínai regisztrációját, elkerült a Bayern focista iskolájába, és másfél év „kihagyás” után oda igazolják? A szabály 3. pontja nem vonatkozik rá, mert nem ez volna az első regisztrációja, ugyanakkor nem egy külföldi klubtól igazolják át.

  5. Mi a helyzet, ha különféle politikai, katonai stb. okokból egy ország kettéválik, két ország egyesül, egy adott földrajzi terület gazdát cserél? Ezek nem képzeletbeli események, hanem napjaink valósága.

 

Szólj hozzá

vita átigazolás nemzetközi utánpótlás versenyszabályok