2022. feb 02.

Szünetelgetünk

írta: Ross Satyr
Szünetelgetünk

A felnőtt női labdarúgóink legmagasabb szintű bajnokságában, a Simple Női Liga nevű NB1-ben az utolsó őszi mérkőzésre múlt év november 21-én került sor. Az ez évi folytatás kezdő mérkőzésnapjának dátuma március 19. Bárhogy számoljuk, ez közel négy hónap, pontosan 118 nap. Ugyanakkor a sokszor összehasonlítások alapjául szolgáló férfi OTP Bank NB1-es mezőny már ma pályára lépett, mindössze alig több mint egyetlen hónapos szünetet (40 nap) követően. Ugyanannak az országnak az időjárási és pályafeltételei mellett.

simple.jpgNézem most is a Zalaegerszeg és a Paks küzdelmét. A játékosok nem világsztárok, de nem is kétségbe ejtően ügyetlenek. A mérkőzések eseményeinek pártatlan megítélését mobil videós rendszer segíti (vagy még jobban bonyolítja, a szubjektív vélemények eltérőek). Mi egyebet lehet látni, hallani? Kétségtelen, hogy a gyep nem zöld, hanem (ahol egyáltalán létezik) sárga, a résztvevők (játékosok, stábok, tartalékok, a néhány ezer néző) mind maszktalanok, a kommentátor teljesítményének minősége változó. Bizonyos nézők fáradhatatlanul püfölnek egy nagy tűzoltó dobot, olyan  azonos ritmusban, amelynek semmi köze a labdarúgó mozdulatok vagy műveletek ritmikájához, a büfék ellátják a nézői frissülési igényeket.

De vissza a hölgyekhez. Mind a felnőtt, mind a két utánpótlás (U17 és U19) válogatott fontos nemzetközi sorozatban vesz részt. A felnőttek esélyei az eddigi eredményeik alapján arra korlátozódnak, hogy sikerül-e a csoport öt csapata közül felkapaszkodni a harmadik helyre, vagy marad továbbra is a negyedik. Továbbjutást egyik sem ér. A két fiatalabb válogatottnak három-három neves ellenféllel szemben kellene elérni az első helyet (vagyis mindhármat megelőzni) a csoportjában; még soha nem sikerült, ezúttal sem fog. A középszer a felnőtt bajnoki sorozatnak is találó jellemzője, ami a színvonalat, valamint a szurkolói látogatottságot (átlagosan 50-150 fő) illeti. Azt nem lehet állítani, hogy mindez állandóra "befagyott" volna; igenis van mozgás, ami az egyes csapatok edzőit illeti., nagyon sok a "közös megegyezésű" váltás. Nem könnyű öszintén hinni bármiféle felemelkedésben.

Szólj hozzá