2014. jún 23.

Aranyalap: Interjú Zeller Dórával

írta: Ross Satyr
Aranyalap: Interjú Zeller Dórával

Hosszú, de kudarcokkal bőven tűzdelt hobbilabdarúgó-pályafutásom során (nagypálya, kispálya, városligeti dühöngők) mindig védő és kapus poszton tehetetlenkedtem. A focicsukát a hierarchia legaljára jutva: játékvezetőként akasztottam szögre. Azóta már csak figyelem a mérkőzéseket, az észrevételeimet rövidebb-hosszabb írások formájában adom közre ebben az általam szerkesztett blogban és az azonos nevű közösségi oldalon. Arra gondoltam, hogy ugyanitt egy interjú-sorozat keretében bemutatok néhány tehetséges fiatal női labdarúgót.

Az „Aranyalap” sorozat bemutatkozó darabjának hősnője egy kapus volt, gyaníthatóan karrierje igazi kibontakozásának kezdőpontjában. Az NB I-es női csapatok három-három játékosának és edzőjének szavazata alapján ő is bekerült az elmúlt szezon három legjobb játékosa közé, és mivel ott kapus-konkurense nem volt, egyértelműen Bíró Barbit látták játékostársai az elmúlt szezon legjobb kapusának.

A második interjúban egy olyan kislány beszélt önmagáról, akinek kortársai nagyrészt még a szárnyukat bontogatják – mi viszont tudjuk, hogy mire lehet képes akár egyetlen pillangó egyetlen szárnycsapása is. Nos, Böcskei Niki mind a korosztályos bajnoki csapataiban, mind iskolája fiú- és lánycsapatában, és amíg teheti, az akadémiai rendszerben fejlődő fiúcsapatban is fennen szárnyal, és már tervezgeti, hogy amint teheti, hosszabb röppályát választ: költöző madárként körülnéz más tájakon.

első fradi idény.jpgPéldakép lehet a számára Zeller Dóra, akit a szezon játékosait értékelő kollégái szintén beválasztottak a legjobb három közé, és akinek – amint az néhány nappal ezelőtt biztossá vált – már sikerült egy befogadó fészket találnia. Nem is akárhol; erre később feltétlenül visszatérünk. Most viszont soroljuk fel a már eddig is gazdag "életmű" fontos adatait. Ebben komoly segítséget jelent az MLSZ által vezetett, mind a nemzetközi, mind a hazai tevékenység minden adatát valóban naprakész módon rögzítő adatbázis.

Az utóbbiból annyit tudhatunk meg, hogy Dóra már alig tizenegy évesen hivatalos bajnokságban játszott (előkészítő csoport), majd két évvel később a nyergesújfalui sportegyesület játékosaként, csapatának 15 és 17 éves korosztályában is focizott a megyei bajnokságban. Még nem volt tizennégy, amikor a fővárosba igazolt, az UTE színeiben az U17-ben, de felnőtt bajnoki és kupamérkőzéseken is játszott. A 2010/11-es szezont már a BNLC-nél kezdte, de ez már gyakorlatilag akkor is a Ferencvárost jelentette, ahová két évvel később formailag is "átigazolt". Mindezen idő alatt 102 gólt szerzett, a legutolsót - szemtanúja voltam az okos átemelésnek - a bronzérmet eldöntő párharc során. A szezonban 25 mérkőzés közül 23-szor kezdő volt.

Dia2_1.BMPDóra válogatottsági adatai már most is figyelemre méltóak. A nemzetközi tétmérkőzések adatait az UEFA "Player Profile" nevű nyilvántartása is tárolja, ezek szerint az U17 korosztályban 2010. október 15-én, Szlovénia ellen debütált és összesen 6 tétmérkőzésen (4 gól), majd az U19-ben 8 tétmérkőzésen (4 gól) számítottak rá.

A felnőtt válogatottban az előző év május vége óta 4 vb-selejtező (2 gól) és 7 további felkészülési mérkőzés, illetve torna (3 gól) során húzhatta fel a címeres mezt.

 Dia1_1.BMPUgorjunk most vissza vagy két évet. Utolsó másodosztályú szezonja során a Ferencváros magabiztosan hozta mérkőzéseit, ezzel a szezon végén biztosította az egyenes feljutást a legfelső osztályba. A cikkben felidézett mérkőzés csak egy volt a jó néhány közül, ahol Dóra a gólerősségével vívta ki sokak - közöttük az itt látható cikkrészletet jegyző jó szemű kollégám - megalapozott elismerését. Annak a bajnoki szezonnak a 16 mérkőzésen 24-szer talált a hálóba.

De ugorjunk vissza a mába, és adjuk át a szót Dórinak: fesse meg önmaga portréját.

"Esztergomban születtem, Nyergesújfalun lakom, ide jártam általános iskolába. Idén érettségiztem az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumban. A futball mellett mindig fontos volt számomra az iskola, a tanulás, ezért mindenképpen szeretnék egyetemet végezni, földtudományi vagy gazdasági szakon. Az iskolában sikerült két idegen nyelvet is megtanulnom, angolt és németet, mindkettőből középfokú nyelvvizsgám van. A foci és az iskola mellett nem túl sok szabad időm van. Ha ráérek, szeretek olvasni, zenét hallgatni, filmeket, sorozatokat nézni, de nagyon szeretek például úszni is."

ballagás 1_1.jpg

A hódolók, támogatók, a karrierjét követni kívánók számára valóban fontos, hogy megismerjék Dórát a más közegekben, más közösségekben betöltött szerepei alapján, megtudhassák jövőbeni terveit. Az egyik ilyen közösségről túl sokat írni nem szükséges, az itt látható fénykép szinte mindent elmond. De adjuk vissza a szót a főszereplőnknek, beszéljen sportolói oldaláról is.

"A családunkban édesapám sportolt, de nem futballozott, hanem kajakozott. Én 8 évesen kezdtem focizni fiúkkal, akkor még kézilabdáztam is, de végül is a foci mellett döntöttem. Kezdetben hátvédet, majd középpályást játszottam, néhány éve lettem támadó, de ezt a posztot szeretem legjobban, itt élvezem igazán a játékot. Hat éven át játszottam fiúkkal együtt Nyergesújfalun, a Zoltek SE csapatában. Innen kerültem a női csapatokhoz: először az Újpesthez, majd végül a Ferencvároshoz. 

Fontosnak tartom, hogy fiúkkal együtt játszottam, hiszen ebben az időben úgy gondolom, hogy sokat fejlődtem, elsősorban gyorsaságban. Ráadásul a fiúkkal együtt játszani mindig plusz motiváció, hiszen ilyenkor minden lány meg akarja mutatni, hogy ezt a sportot a lányok is képesek legalább olyan jól játszani, mint a fiúk. Kedvenc csapatom a Barcelona [egyelőre a férficsapat - a szerk.], kedvenc játékosaim Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Neymar. Nagyon szeretem nézni a játékukat, nagyon jól cseleznek, hihetetlen gólokat lőnek és igazi egyéniségek."

hoffenheim csapatkép.jpgMivel sokak fejében fordul meg a külföldi profiskodás gondolata, hasznos útmutatóként szolgálhatnak számukra Dóra tapasztalatai. Szóljunk először pár szót a "befogadó fészekről". A német női Bundesliga 12 csapatos bajnokságába feljutva, a szezont a 9-ik, biztos bentmaradó helyen zárta a TSG 1899 Hoffenheim gárdája. Az észak-németországi kisközség arról vált világhírűvé, hogy férfi focicsapata négy szezon alatt négy osztálynyit előre lépve a Bundesliga résztvevője lett, azóta is az, és mindenható tulajdonos-menedzsere minden szükséges feltételt biztosít. Az egyre népszerűbb női csapat is részesül ebben, amely eddig mindössze egy japán és egy kanadai csatárt foglalkoztatott. Érdekesség viszont, hogy a tizenegy (!!!) tagú stábnak van egy magyar tagja is, Szabján Renáta személyében (a világosszőke hölgy a csapatkép bal szélén). Dóra így beszéli el Hoffenheimbe kerülésének történetét:

"Megmondom őszintén, elég sok véletlen játszott közre abban,hogy összejött ez a lehetőség. A kapcsolat végül is Karsldorf-Neuthard (Nyergesújfalu testvérvárosa) volt polgármestere, Egon Klefenz úr segítségével jött létre. Ő mondta, hogy írjak egy önéletrajzot és utánanéz, hogy hová lenne lehetőség próbajátékra menni. Végül is a Hoffenheim biztosított számomra egy lehetőséget, amivel sikerült is élnem. Talán a történet legfőbb tanulsága, hogy legyünk nyitottak az új lehetőségek iránt. Bár nem ők kerestek meg, hanem tulajdonképpen én jelentkeztem náluk, így is nagyon büszke vagyok, hogy sikerült."

Oktató dia.bmp

 

Ez a videófelvétel idén tavasszal, a MOL Magyar Kupa döntőjén készült (köszönet a FRADIMEDIA stábjának). Nagyjából 1:55 és 3:05 között gyakorlati bizonyság látható és hallható arra, amit Dóra az oktató diafilmje utolsó képkockájához fűzött jó tanács formájában. 

Szólaltassuk meg végezetül ismét Dörnyei Balázs vezetőedzőt:

dörnyei.jpgTúl hosszan nem tudok beszélni róla, mert a lényeg nagyon röviden összefoglalható. Ne mondjátok vissza neki, de elmondhatom: Dóri a legintelligensebb labdarúgó azok közül, akivel valaha is együtt dolgozhattam. Vagy még inkább a legintelligensebb ember, akivel a közös működési területünk összehozott, és aki mindannyiunk szerencséjére ezt a tulajdonságát a futballpályára lépve is magával viszi.”

Szólj hozzá

átigazolás nemzetközi profizmus női foci UEFA Aranyalap szakmai életrajz Zeller Dóra