2014. jún 01.

Gyorsmérleg a szezonról

írta: Ross Satyr
Gyorsmérleg a szezonról

Rögzítsük gyorsan, hogy az alábbi gyorsmérleg csak és kizárólag olyan mennyiségi adatokra épül, amelyeket az MLSZ Adatbankjából bárki elő tudna bányászni. Az igazi szakemberek majd összeállítják a minőségi szempontokat is figyelembe vevő gyors- és kevésbé gyors mérlegeket és levonják belőlük a hasznos következtetéseket.

Tény azonban, hogy ma este nagyjából 19:51 perckor kialakult a női nagypályás labdarúgó Nemzeti Bajnokság legfelső osztályában a 2013/2014 évi szezonban (Jet-Sol Liga) részt vevő csapatok végső sorrendje, mivel a helyosztók első körében hazai pályán győzelmet szerző mind a négy csapat az idegenbeli visszavágókon is diadalmaskodott. Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz több fontos mérkőzés: a 7. helyezettnek még meg kell védenie NB1-es tagságát azzal a csapattal szemben, amely a másodosztályú bajnokság két csoportgyőztese közötti párharcban alulmarad. A sorrend azonban végleges, jegyezzük tehát meg (nem a hivatalos, hanem a közismert csapatnevek szerepelnek itt):

1

MTK

2

Astra

3

Ferencváros

4

Viktória

5

Femina

6

UTE

7

Szeged

8

Honvéd

Mind a négy helyosztó párharcban az a csapat győzött, amely a rájátszás után a párjánál előbbre állt (alacsonyabb volt a helyezési száma), ezért ez a fenti sorrend pontosan megegyezik a rájátszás utáni sorrenddel. Ebből az is következik, hogy ha a helyosztókat a normál kupaszabályok szerint rendezték volna meg, ugyanez lett volna a végeredmény - ami csökkentheti azoknak az Astra-focistáknak a "bűnbánatát", akik elrontották az első mérkőzés után a tizenegyesüket.

Ha a végső sorrendet az alapszakasz zárásakor elért pontszámok alapján fennálló sorrenddel vetjük össze, akkor ahhoz képest csupán a 3-4., illetve a 6-7. helyen történt helycsere. Egyetlen összevetés mutat(na) lényegesebb eltérést, az úgynevezett „nettó rájátszás” eredménye. Ebben csak a rájátszás hat mérkőzésén szerzett pontok számítanának, a magukkal hozott pontszámok nélkül. Egy ilyen táblázat a következő sorrendet mutatná:

1

Ferencváros

2

MTK

3

Astra

4

Viktória

5

Femina

6

Honvéd

7

UTE

8

Szeged


(Köszönet a fociclub.hu oldal munkatársának.) Ez persze csupán egy fantáziajáték: ha a kiírás ilyen lett volna, vélhető, hogy a csapatok más taktikához folyamodnak.

Milyen volt tehát a ma véget ért szezon, ha valóban csupán a számok körében maradunk? Azt hiszem, van rá egy jó szó: szerencsés, amennyiben csupán az alapszakasz és a rájátszás során egy-egy csapat által lejátszott húsz meccs alapján (amelyekből hat mérkőzés eredménye fokozott súllyal szerepelt) ugyanaz a sorrend alakult volna ki, mint amely kialakult a helyosztókon.

Szólj hozzá

vita erősorrend női foci helyosztó bajnoki sorrend