2014. már 19.

Végy egy kapust…

írta: Ross Satyr
Végy egy kapust…

Aki végigböngészi a magyar női U-17-es korosztályos válogatott csapat tavalyi mérkőzéseinek statisztikai adatait, annak feltűnhet, hogy – kevés kivétellel – a közel azonos kategóriájú vagy nálunk előbbre tartó ellenfelektől igencsak sok gólt kaptunk még a győztes mérkőzéseken is. Senki hozzáértő nem tagadhatja, hogy – különösen napjainkban – minden csapatjáték alapja a megbízható, hatékony védekezés. Ha a csapatsportokat a labdarúgásra szűkítjük, akkor elmondhatjuk, hogy noha a korszerű védekezésben a csapat minden tagjának megvan a maga fontos szerepe, de aligha tagadható, hogy vannak egyes posztok, amelyek betöltőire az átlagosnál nagyobb szerep, nagyobb felelősség hárul. Én ide sorolom a kapust, az egy vagy két belső védőt és a védekező, szűrő, labdaszerző középpályást.

hope solo.jpg

A képen Hope Solo, az USA válogatott kapusa

Ahhoz, hogy egy adott csapatban ezek a kulcsszereplők hatékony, harmonikus egységet alkossanak, nagyon jól kell ismerniük egymás erősségeit és gyöngeségeit, fizikai jellemzőit (induló és végsebesség, fejjáték, test-test elleni játék, melyik a „jobbik” lábuk, stb.), helyezkedését, gondolkodását. Nagyon fontos, hogy egyénenként és „részegységként” is megtanulják a tipikus rögzített helyzetek során alkalmazandó helyezkedést, mind a saját csapat, mind az ellenfél pontrúgásai esetén. Ennek egyetlen módja az, ha nagyon sokat játszanak együtt (csaknem) ugyanabban az összetételben. Ezt viszont erősen korlátozzák az adott korosztály versenyeztetési szabályai: kettőnél több szezont a legritkább esetben tölthetnek együtt az U-17 válogatottban, és könnyen előfordulhat, hogy mire kialakulhatna egy optimális összetételű „védekező mag”, már túlesnek az U-17 korhatáron.

Mi lehet a megoldás? Kétfelől közelíthetünk. A nagy nemzetközi szervezetek az U-15 korosztályban nem rendeznek ugyan hivatalos világeseményeket, a tagszövetségek azonban természetesen üzemeltethetnek U-15-ös válogatottat és egyes alkalmanként vagy tornák keretében összemérhetik az erejüket. A másik kiút az lehet, hogy ezt a fontos csapatrészt megpróbáljuk egy és ugyanabból a klubból kiválogatni és szerepeltetni. (Csak zárójelben: az első tavaszi megmérettetésekre összehívott keret összetételében látok is erre irányuló törekvést.) Ha pedig sikerül így egy hatékony védelmi magot kialakítani, akkor az adott korosztályért felelős szakembereknek elég erőseknek kell lenniük ahhoz, hogy ellenálljanak a magasabb korosztály(ok) felől érkező csábításnak.

Szólj hozzá