2013. nov 21.

Előny vagy hátrány?

írta: Ross Satyr
Előny vagy hátrány?

Az U17 korosztályú női válogatott csapatunk ez év őszi teljesítményére, a csoportkörben, majd az elitkörben lejátszott mérkőzéseire visszaemlékezve elgondolkoztam néhány dolgon. Majd a kialakulni látszó következtetéseimet ellenőriztem az U19 válogatottunk, továbbá az MTK-nak a Bajnokok Ligája selejtező és főtáblás körében játszott mérkőzéseinek tapasztalataival.

Idézzük vissza: az U17 válogatottunk a csoportkört két könnyű felvezető mérkőzéssel kezdte, sokgólos győzelemmel. A harmadik mérkőzés volt a sorsdöntő, a csoportelsőség elnyerése volt a tét. A csapat elérte a minimális célt: a kiharcolt döntetlen révén csoportelső lett. A sorozat színhelye Moldávia volt, a csapat az elitkörbe jutott.

Az U17 csapat az elitkörben egy harcos, fordulatos meccsen megnyerte az első mérkőzését, gyakorlatilag egy játékosának kiemelkedő egyéni teljesítménye révén. Noha a második mérkőzésen komoly egyéni hibák miatt egyértelmű vereséget szenvedett, a körbeverések következtében az utolsó mérkőzésén elérhette volna a végső nyolcas döntőbe jutást. Ehhez képest megsemmisítő vereséget szenvedett a sztárokat fel nem vonultató, de egységes, tudatos csapatjátékot és kifogástalan erőnlétet mutató ellenfelétől. A sorozat színhelye Sopron volt, a csapat nem jutott tovább.

Az U19 csapatunk egy könnyű győzelem után szoros meccsen vereséget szenvedett a második, erősebbnek aligha tartott ellenfelétől, de itt is úgy alakultak az események, hogy döntő mérkőzést játszhatott a kétségtelenül valamivel jobbra értékelt ellenfelével. A mérkőzésen a csapatunk egyértelmű vereséget szenvedett. A sorozat színhelye Telki volt, a csapat nem jutott tovább.

Az MTK a Bajnokok Ligája csoportkörében két szoros győzelem után a harmadik meccset azzal a csapattal játszotta, amely szintén két győzelemmel érkezett oda. A csoportdöntőn csapatunknak harmadszor is sikerült szoros győzelmet aratnia. A sorozat színhelye Írország volt, a csapat továbbjutott a BL 32-es főtáblájára.

A főtáblán az MTK az egyik nagy esélyes Turbine Potsdam ellen kezdett és egy (véleményem szerint) elhibázott első félidei taktikával, továbbá egy három kapott gólt hozó ötperces rövidzárlattal formálissá tette a visszavágót. A mérkőzés színhelye Budapest volt, a csapat gyakorlatilag kiesett.

A visszavágón az MTK más taktikával állt ki. Sajnos, ahogyan az első gólt az ellenfélnek sikerült betuszkolnia, onnantól a csapat totálisan összeomlott és másodszor is súlyos vereséget szenvedett, előtte viszont több mint hatvan percen keresztül hősiesen tartotta a gól nélküli állást. A mérkőzés színhelye Potsdam volt, a csapat egy órán keresztül nyújtott teljesítménye széles körű jogos elismerést váltott ki.

Nézzük hát. Hat eseménysorozatot, illetve eseményt idéztem fel, háromra idegenben, háromra idehaza került sor. Mindhárom idegenbeli esemény sikerrel, mindhárom itthoni kudarccal zárult. Ez természetesen csupán statisztika, ráadásul ellenvethető, hogy túl kevés adat alapján, és (szándékosan és egyelőre) kísérletet sem tettem arra, hogy belemenjek a kiváltó okok elemzésébe.

A statisztika a múltról szól. Ha áttérünk a jövőre, egyelőre annyit rögzíthetünk, hogy mind az U17, mind az U19 korosztályban a selejtező kör színhelye Magyarország lesz.

Szólj hozzá

vita nemzetközi utánpótlás női foci hazai pálya