2013. nov 06.

Korai Kánaán

írta: Ross Satyr
Korai Kánaán

Ezt a fejtegetést most azzal kezdem, hogy legelőször a végső következtetést írom le, amely – így előre hozva – tekinthető akár munkahipotézisnek is. Ha az azt követő elemzés, noha eleget tesz a formális logika minden követelményének, mégis önellentmondásra jut, akkor nyilván az előfeltevés volt helytelen. Akkor hát fogalmazzuk meg:

A magyar női labdarúgásba túlságosan korán, túlságosan nagy összegű pénzbeli támogatás folyt és részben még folyik be, anélkül, hogy a szakág erre minden oldalról felkészült volna.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) köztestület, amelynek jogszerű működését az Ügyészség, gazdálkodását és a pénzmozgásokat pedig részben a Közgyűlés, részben az arra specializálódott állami szervezet felügyeli. A sportfinanszírozás feltehetően egy speciális terület, így most csak az üzleti élet területéről tudok analógiát hozni. Ott ugyanis két fél között akkor kerülhet sor bármiféle pénzmozgásra, ha

  • léteznek mindkét fél által hivatalosan elfogadott, tartalmilag és formailag a hatályos vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő dokumentumok (megállapodások, szerződések, teljesítési igazolások, jelenléti ívek, stb.), amelyek tételesen rögzítik a pénzösszegek átadását és átvételét megalapozó teljesítéseket és azok számonkérését;

  • a pénzmozgásokat mindkét fél könyveli és a könyvelt adatok alapján eleget tesz az állammal szemben fennálló kötelezettségeinek (adók, járulékok, hozzájárulások).

Tekinthetjük a struktúrát úgy is, mintha az MLSZ-nek egy fővállalkozói (keret)szerződést kellett (volna) kötnie a saját női szakágával, amelyben Megrendelőként kitűzte (volna) az elérendő célokat, a számonkérés módját, megnevezte (volna) az ellenértékként nyújtandó összeget, a folyósításának módját és ciklikusságát. A női szakág pedig ennek birtokában további szerződéseket kötött (volna) mintegy 55-60 alvállalkozóval, a válogatott játékosokkal.

Megkockáztatom, hogy jelenleg nem működik  a fentihez hasonló rendszer a magyar női labdarúgásban. Ugyanakkor ez az az eset, amikor az érvekkel alátámasztott cáfolatokat szívesen fogadom.

Szólj hozzá

vita finanszírozás felügyelet női foci