2022. sze 23.

A tőke mozgatója döntött, mi meg siránkozunk

írta: Ross Satyr
A tőke mozgatója döntött, mi meg siránkozunk

Tegnap a magyar első osztályú nagypályás női labdarúgó bajnokságban lejátszottak egy korábban elmaradt mérkőzést, az eredménye ez lett: Ferencváros-Újpest 16-0. Hasonlítsuk össze ezt az eredményt azzal, hogy ezen bajnoki meccs győztese az UEFA női Bajnokok Ligájában a továbbjutást célzó minitorna első meccsén nem 16, hsnem csak 2 gólt szerzett, viszont nem 0, hanem 3 alkalommal kellett a labdát a saját hálójból kiszednie, és ha azon a meccsen nem Bíró Barbi, hanem bárki más véd, akkor az a 3 akár 8 lehetett volna.

Ez pontosan arra mutat, amire már több szurkolótársam kifejezetten célzott: a bajnoki bulimeccseken a védelemre háruló akár szabványos taktikai pozícióállások egyszerűen nem alakulnak ki, nem válnak a védő harmad mgszokott, begyakorolt feladataivá. Milyen megoldás marad? Természetesen az, hogy a klub vezető edzőjének elgondolása alapján az őt segítő tizenkilenc, magas diplomával honorált szakedző százszor, ezerszer elgyakoroltatja a legalább viszonylag gyakran előforduló szituációk (szöglet a csapat ellen, labdakihozás, oldalszabadrúgás a csapat ellen stb.) megoldását. A Ferencvárosnak a Rangers elleni meccsén láthattuk, hogy Baró Barbi sem a kapukirúgással játékba hozandó, sem az általa védéssel megszerzett labda esetén nem labdakihozatallal, hanem hosszabb vagy kevésbé hosszúra sikerülő kapuskirúgással oldotta meg a helyzetet, vagy nem.

Az idős német vezető edzőnek az UEFA keretében a női labdarúgás terén végrehajtott tevéknységét a hivatalos szakmai közegek zajos elismerésel honorálták, ezért is kaphatott a magyar szakmai szövetségben magas pozíciót, magas fizetéssel. Egyetlen ígéretét sem tartotta meg, egyetlen apró százalékpontocskával sem jobb a tétmérkőzések alapján a teljesytménye, mnt a szintén joggal kirúgott Markó Edináé volt: Frau Kratz az elért három győzelemmel és öt vereséggel pontosan 9 pontot volt képes összegyűjteni a lehetséges 24-ből, ami számszerűen 37,5%. Erre más zurkolói kórus nem lehet: Kurva gyenge. 

Tegyük fel, hogy tényleg elküldik Kratz nagymamát, noha szépen összerakja majd a hivatalos elemzését. De mi lesz a sorsa az utánpótlás-válogatottaink fűbe gyökerezett lábú vezető edzőinek, és főleg a látszattevékenységét is elhanyagoló, így abszolút feleslegességét igazoló Női Bizottság dísztagjainak, díszelnökének?

Szólj hozzá