Kisasszonyfutball

Csak keményen, Jenő!

2015. nov 29.

Alternatív versenyrendszer

írta: Ross Satyr
Alternatív versenyrendszer

Egyelőre csak egy vázlatot, egy vitaalapot adok itt közre. Nem állíthatom, hogy jobb lenne a jelenleginél, mert el sem kezdtem sorra venni a viszonylagos előnyöket és hátrányokat. Tételezzük fel, hogy továbbra is 8 csapat vesz részt a legfelső osztályban,

  1. Változatlanul megmarad a kétfordulós alapszakasz, minden csapat játszik az összes többivel, a saját pályáján és idegenben. A 14 fordulót követően kialakul egy sorrend 1-től 8-ig.

  2. Most jönne az első eltérés: csoportmérkőzések. A csapatokat nem felső- és alsóházra, hanem két csoportra osztjuk fel. Az „A” csoportba kerül az alapszakasz 1., 4., 5. és 8. helyezettje, a „B” csoportba pedig az alapszakasz 2., 3., 6. és 7. helyezettje úgy – és itt van a következő eltérés –, ...
Tovább Szólj hozzá

2015. nov 09.

Boszorkányos gólok, percek, kilométerek

írta: Ross Satyr
Boszorkányos gólok, percek, kilométerek

térkép.jpgA legfelső osztályú felnőtt női nagypályás labdarúgó bajnokság (JET-SOL Liga) jelenlegi szezonjának alapszakaszában tíz forduló lejátszása után az alföldi országrészt képviselő Szegedi AK Boszorkányok csapata még pont nélkül áll. Tíz lejátszott mérkőzésének 900 perce alatt 6 gólt szerzett, vagyis 150 percenként, pontosan két és fél meccsenként sikerült egyszer a hálóba találniuk. Ehhez képest gyakorlatilag tízszer gyakrabban, valamivel kevesebb mint 15 percenként kapták az eddigi 61 gólt.

Az alapszakaszból még 4 forduló van hátra. Mire jövő tavasszal lezárul, a csapat minden ellenfelét meglátogatja egyszer; ezeknek az utazásoknak a távja szűken számítva is eléri az 3500 kilométert. Ha nagyon jóindulatúan számolva 100 ...

Tovább Szólj hozzá

átigazolás női foci versenyrendszer helyosztó

2015. ápr 28.

A sport és a számok

írta: Ross Satyr
A sport és a számok

A sportjátékok egyik jellemzője, hogy a résztvevők közötti rangsor számokkal fejezhető ki. Ezek egy része objektív módon mérhető: mennyi idő alatt tesznek meg egy adott távot, milyen messzire juttatnak el egy bizonyos sportszert, milyen sorrendben haladnak át a célvonalon, hányszor érnek el adott időn belül egy bizonyos eseményt (kosarat, célt, gólt, hazafutást stb.), vagy melyikük ér el előbb adott pontszámot (tenisz, asztalitenisz, röplabda, vívás).

(Csak zárójelben érdemes megjegyezni egy érdekességet: a sportágak döntő többségével ellentétben, magasugrás és rúdugrás esetén az eredményt tulajdonképpen nem egy egyenlőség, hanem egy egyenlőtlenség fejezi ki. A versenyző neve melletti szám úgy értelmezendő, hogy „annál ...

Tovább Szólj hozzá

női foci versenyrendszer bajnoki sorrend

2014. sze 16.

UEFA női U19 Európa-bajnokság, selejtező, 2. kör

írta: Ross Satyr
UEFA női U19 Európa-bajnokság, selejtező, 2. kör

Az eredmények hozzáférhetőek. Nem akarna valaki elgondolkodni azon, hogy miért bukják el a nagylányok és a valamivel kisebbek a hazai rendezésű tornákat? Néhány rávezető tétel:

1. Soha nem Budapesten rendezik őket, annak ellenére, hogy a nem túl sok légióson kívül általában nagyon kevés, 2-3 %-nyi nem budapesti játékos van a keretben.

2. Működik a vezető urak és elvtársak által a lányokra kényszerített klubsovinizmus: pihenő időben se nagyon barátkozik FTC-s az MTK-ssal, a pályán pedig nem passzolnak egymásnak.

3. A több napos kényszerű összezártság ilyen korú nagylányok esetén nem éppen előnyös, tekintettel a 2. pontra.

Továbbra sem az eredményekkel foglalkozva: az MTK szezon eleji két sztárigazolása egymást múlta ...

Tovább Szólj hozzá

2014. sze 07.

A leány U16 válogatottról

írta: Ross Satyr
A leány U16 válogatottról

Örömmel idézek ide egy nagyon jó hírt az MLSZ berkeiből, de hozzáfűzni valóm is van.:

"Alakul az U16-os válogatott!

A magyar női futballnak régi igénye, hogy a tehetséges, arra érdemes lányok, akik a szakág jövőjét jelenthetik, minél hamarabb kapcsolódjanak be a nemzetközi vérkeringésbe.

Már évekkel ezelőtt felvetődött, hogy az ifjúsági (U17) válogatott "előszobájaként" jöjjön létre a fiatalabb korosztályban is csapat - úgy tűnik, most válik valósággá az elképzelés. Markó Edina, az A-válogatott szövetségi kapitánya, levélben fordult az edzőkhöz, szakemberekhez, segítsék a stáb munkáját azzal, hogy felhívják a figyelmet a csapatukban, illetve környezetükben játszó tehetséges kislányokra, ha tudnak ilyenekről... stb. ...

Tovább Szólj hozzá

2014. júl 25.

Itt a Kisasszonyfutball himnusza!

írta: Ross Satyr
Itt a Kisasszonyfutball himnusza!

Élvezzétek, kritizáljátok, terjesszétek, tanuljátok meg, kórusban danolásszátok!

Az eredeti elképzelés szerint egy videó spot kísérné a zenét, és a refrén részt ("Ha szereted...") egy meccs-szerelésbe öltözött női focicsapat énerkelné. A lejátszáshoz kattints a "Play" (jobbra mutató háromszög) sziombólumra.

  Női foci by Ross Satyr on Grooveshark  

A smaragdzöld gyep hívogat, de ma itt nem majális lesz:
felfestették a vonalakat, minden készen áll a kezdéshez.
Felsorakoznak az amazonok, a tribünön zúgó taps.
Hogyha a képedet ide tolod, óh,óh, kettős élményt kapsz.

Ha szereted a nőket, kis haverom, és a focit is kedveled,
gyere, lenyűgöz téged, lefogadom, ez a dupla élvezet.

Zöld mez feszül az egyiken, a másikon ...

Tovább Szólj hozzá

2014. júl 15.

Rómeó és Júlia városába igazolt Lilla

írta: Ross Satyr
Rómeó és Júlia városába igazolt Lilla

Pár nappal huszonkettedik születésnapja előtt írt alá az AGSM Veronához Sipos Lilla. A válogatott balszélső egy év után búcsúzott el az osztrák Südburgenland együttesétől, hogy az olasz csapat első magyar játékosa legyen.

A klub első magyar játékosának kulcsszerepet szánnak a veronaiak. „Szeretnénk, hogy fontos láncszeme legyen a játékunknak és a csapatnak.” – fogalmazott a klub. A szerződés aláírása után jöhetett a kézfogás, és az elmaradhatatlan fotózás a csapat mezében. A veronaiak honlapja hozzáteszi, hogy több más olasz együttes is szerette volna leigazolni a válogatott középpályást.

sipos-lilla2.jpg„Olaszország mindig is az egyik kedvenc országom volt, és a bajnokság az egész világon híres  – fogalmazott Sipos a klub ...

Tovább Szólj hozzá

átigazolás női foci Bajnokok Ligája Borisz Verona Sipos Lilla

2014. júl 14.

Lehetett volna így is...

írta: Ross Satyr
Lehetett volna így is...

A magyarországi női nagypályás labdarúgás 2013/2014 szezonja során keletkezett észrevételeimet még egy másik blogomban igyekeztem (volna) megosztani másokkal. Két ilyen bejegyzést meg is hagytam abban a blogban (miközben persze a másolatát átvittem a "KIsasszonyfutball" nevűbe), mivel részletes és érdemi hozzászólások érkeztek, amelyek kapcsán részletes és érdemi beszélgetés alakult ki. Felidézem őket itt és most, annál is inkább, mert ezt követően már csak a hamleti szemlélődés jellemezte a bejegyzéseket: megjelent a szövegem, aztán "... a többi néma csend."

Kommentek: Csapongó gondolatok…

pucros 2013.08.27. 12:24:24

A sztori a jelenlegi lebonyolítás mögött nagyjából az, hogy a női fociban túl gyakoriak voltak a ...

Tovább Szólj hozzá

vita vitakultúra női foci sportorvos U17

2014. júl 13.

Szünetelünk

írta: Ross Satyr
Szünetelünk

Ebben a blogban, a megbízható statisztikai rendszerének tanúsága szerint, ez a 105-ödik bejegyzés. Közülük nagyjából 90 foglalkozik a női labdarúgással. Nem igazán gondolom, hogy volna ennek a témakörnek olyan részterülete, amelyre nem tértünk ki. Egyelőre nem bővítjük tovább: mivel forró nyár van, "befagyasztjuk" a tartalmát olyan értelemben, hogy új szerzői szöveg nem kerül ki a felületre.

Ez persze nem zárja ki, hogy bárki bármilyen korábbi témában kifejtse a véleményét - csak hát meglehetősen szkeptikus vagyok ebben. Technikailag minden esetre lehetőség van rá, és semmiféle cenzúra, előmoderálás, tiltás, szoftver szűrés stb. sohasem volt és most sincs az oldalon.

Jó nyaralást mindenkinek.

Tovább Szólj hozzá

2014. júl 13.

Aranyalap: Interjú Oláh Adriennel

írta: Ross Satyr
Aranyalap: Interjú Oláh Adriennel

Az ellentmondásos megítélésű ifjú szőke hölgy azért lehetett a jelen szakasz utolsó interjúalanya, mert a tudósításokban is a bal oldali csatár zárja az összeállítást. Az U15 korosztály berkeiben jártasabbak – vezetők, edzők, szülők, ellenfelek – már jól ismerik őt, én azonban életnagyságban akkor láttam először, amikor Budapesten megtartották a leány U15 korosztály második területi középdöntő körét, hat csapat (két csoport) részvételével.

adrienn.jpgEnnyit jegyeztem fel akkor: „… ígéretesebb volt az Astra all-round játékosa, Oláh Adrienn, aki csapata három szerzett gólja közül egyet átengedett ugyan csapattársának, de emellett, ha kellett, labdaszerzőként, szervező középpályásként és árnyékcsatárként is ...

Tovább Szólj hozzá

interjú iskola utánpótlás női foci U17 Aranyalap U15 Oláh Adrienn