2015. ápr 28.

A sport és a számok

írta: Ross Satyr
A sport és a számok

A sportjátékok egyik jellemzője, hogy a résztvevők közötti rangsor számokkal fejezhető ki. Ezek egy része objektív módon mérhető: mennyi idő alatt tesznek meg egy adott távot, milyen messzire juttatnak el egy bizonyos sportszert, milyen sorrendben haladnak át a célvonalon, hányszor érnek el adott időn belül egy bizonyos eseményt (kosarat, célt, gólt, hazafutást stb.), vagy melyikük ér el előbb adott pontszámot (tenisz, asztalitenisz, röplabda, vívás).

(Csak zárójelben érdemes megjegyezni egy érdekességet: a sportágak döntő többségével ellentétben, magasugrás és rúdugrás esetén az eredményt tulajdonképpen nem egy egyenlőség, hanem egy egyenlőtlenség fejezi ki. A versenyző neve melletti szám úgy értelmezendő, hogy „annál biztosan magasabbra ugrott”. Ebből az is következik, hogy például amikor a léc 200 cm-en volt, hiába volt egy versenyző a léc fölött áthaladva 223 cm magasan, nyugodtan kieshet a következő 205 cm-es magasságon, és lényegesen kisebb, pl. 215 cm-es eredménnyel is lehet valaki más a bajnok.)

Vannak „sportágak”, ahol mesterségesen kell valamiféle számokat, többnyire pontozók által adományozott pontszámokat segítségül hívni a besorolás megállapítása céljából (torna, műkorcsolya, mű- és toronyugrás, szinkronúszás).

sport_es_szamok_abra.jpg

Mindez a női labdarúgók JET-SOL Ligájának ez évi bajnoki sorozata alapján jutott eszembe. A versenykiírás ebben a szezonban úgy szólt, hogy a rájátszásos szakaszba mind a felső-, mind az alsóházba jutott csapatok az alapszakasz összes mérkőzésének eredményét magukkal viszik. Ez a döntés „kétélű” volt: gyakorlatilag nem maradt tét nélküli az alapszakasz egyetlen mérkőzése sem, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel lehetett számítani arra, hogy a rájátszás befejező fordulói válhatnak érdektelenné a végső helyosztókon való részvétel szempontjából.

Előttünk áll tehát a rájátszás további három fordulója, hat mérkőzés, amelyeknek az eredménye semmiféle módon nem módosíthat már azon, hogy mely csapatok játszanak majd a bajnoki címért, illetve a bajnoki bronzért. Az alsóházban egy fokkal jobb a helyzet: most még egyik csapatról sem állítható teljes bizonyossággal, hogy a közvetlen kiesés vagy az osztályozó elkerüléséért kellene küzdenie.

Szólj hozzá

női foci versenyrendszer bajnoki sorrend